Данас је 1. јануар

НОВОГОДИШЊИ ОБИЧАЈИ

• Јапанци први дан у години започиљу чишћењем куће, Шпанци у поноћ једу грожђе, а Грци колач у којем се налази новчић и…

Када је Нова година почела да се слави не зна се тачно. Оно што је познато је да су још Вавилонци славили овај празник пре 4 000 година, а обележавали су га и Римљани. Године 153. године пре нове ере римски сенат је одредио да 1. јануар буде почетак нове године. Новогодишњи обичаји се разликују од земље до земље. Као, уосталом, и сви остали обичаји. Интересантан податак је да ни почетак Нове године није исти у свим земљама. Иако за већину народа стара година одлази 1. јануара што је последица прихватања грегоријанског календара, постоје и они код којих то није случај. Хришћани су вековима зазирали од обележавања Нове године због противљења паганским традицијама, па се тек од 12. века постепено прихвата 1. јануар као почетак календарске године.

Свака земља има своје новогодишње обичаје: Шпанци, на пример, у поноћ једу грожђе и то по 12 зрнаца грожђа да би били срећни свих 12 месеци у години, Грци једу колач у којем се налази новчић, који у Новој години доноси срећу – прво парче хлеба је за малог Исуса, друго за оца куће, а треће за кућу, а ако се новчић нађе у трећој кришки, те године ће рано доћи пролеће, а породица се може надати срећи целе године.

Јапанци дочек Нове године обележавају цео дан. Они почињу у јутарњим сатима када чишћењем кућа, процесом познатим као „оусоуји“, симболично „терају прашину“ из прошлости и припремају дом за успешну нову годину.

Завршни чин прославе у Јапану је слушање звоњаве сата који се оглашава 108 пута, чиме се сматра да је отерана несрећа, незадовољство и себичност.

Традиција да се у новогодишњој ноћи направи бука потиче још из средњег века када су људи звецкајући ишли улицама како би растерали зле духове. Касније су на ред дошли бубњеви, црквена звона и сви други инструменти.

У Бразилу поред, невероватних журки за дочек, када је позната плажа Копакабана пуна посетилаца, постоје и традиције које обављају житељи те земље чиме поздрављају следећу годину.

У тој земљи је обичај да се у новогодишњој ноћи носи бела одећа за срећу и мир у години која следи. Након славља у поноћ уз музику, ватромет и вечеру, Бразилци одлазе на плажу где прескачу „седам таласа“, бацају цвеће у океан, док неки пале свеће у песку што представља древне ритуале који треба да донесу срећу и богатство у наредној години.

У неким градовима Колумбије, породице симболично славе одлазак старе и долазак нове године, забављајући се лутком. Велика, мушка лутка представља стару годину, а чланови породице умотавају је у различите материјале и на крају, тачно у 12 сати, запале.

Понекад се у лутку ставе петарде и обавезно старе ствари које породици више нису потребне. То су стварчице које нас подсећају на тужне успомене и нешто што желимо да заборавимо. Паљење тих ствари симболично значи да се остављају све лоше ствари из старе године и поздравља је на нова, срећнија година.

Немцима је незамислива новогодишња ноћ без ватромета, док Британци стрепе ко ће им први доћи у госте, јер, према старим веровањима, то значи колико ће имати среће у новој години. Ако им у госте бане мушка особа са поклонима, прави су срећковићи, али је лоше ако је прва гошћа женска особа.

На Нову годину у Кини сва су врата украшена нечим црвеним, јер је црвена боја симбол среће и весеља. Иако све породице припремају славље на новогодишњу ноћ, из домова се склањају сви ножеви на 24 сата, да се нико не би повредио јер би та незгода значила да је та особа „пререзала“, односно спречила породичну срећу у предстојећој години.

С обзиром да се долазак Нове године користи и за обилазак далеких рођака, велики број људи креће на путовање, што доводи до гужви у саобраћају земље која има 1,3 милијарде људи. Неколико дана пре доласка Нове године свака породица убрзано и детаљно чисти своју кућу, како би из ње избацила несрећу. Врата и прозори се декоришу украсима од хартије које третирају теме среће, богатства, дуговечности и срећан брак са много деце.

Некада су Кинези на тај дан приносили дарове боговима, а ноћ у којој се прославља долазак Нове године проводи се у кругу породице.