ИЗ ПРОЈЕКТА У ПРОЈЕКАТ... Милош Марков

Опово

Милош Марков, председник општине, o разлозима  ребаланса буџета

ВИЛА МИС ХЕЛЕНЕ, АЛИ ИМА ТОГА ЈОШ!

• И у наредном периоду, докле год сам ја овде, нећемо да пропуштамо конкурсе, борићемо се за сваки динар на територији наше општине који можемо да привучемо и онда после тога да имплементирамо и да развијамо ову нашу локалну средину
• Највећа инвестиција ове године је реновирање виле мис Хелене, будућег музејског простора

Поштовани одборници пред вама се налази одлука о измена и допунама одлуке у буџету општине Опово за 2022.годину, односно први ребаланс. Негде нам је план био да овај ребаланс буде крајем првог квартала, односно почетком маја, међутим, због избора, мало смо померили ту динамику, а пре свега одлуку, односно допуну о измени буџета, а која се односи на пројекте који су нам одобрени у међувремену у првом кварталу ове године, ми смо њих интегрисали у буџет. Имамо негде и суфинансирање у тим пројектима па нам је то било основни мотив за ребаланс.

Оно на шта бих вас ја позвао, је да обратите пажњу а то је у члану 2. Одлуке о измена и допуна буџета општине Опово, односно првом ребалансу, у члану 2. став 1 одлуке износ од 433.495.000 динара замењује се износом од 556.680.000 динара, односно, то је неко увећање од 123.185.000 динара. То су средства донације, субвенције из екстерних извора финансирања које ћемо сада интегрисати у буџет. То је такође наведно у члану 2. па каже да се, пре свега, овај износ 103.107.000 динара замењује  износом од 218.150.000 динара. То су углавном средства из пројеката, конкурса, субвенција, оно где смо аплицирали, где смо добили, и подржани у финансирању, тако да сада ћемо то интегрисати у буџет како би могли те послове да кренемо да радимо.

Такође, оно на шта бих вас ја позвао да обратите пажњу, можемо да кажемо и овај члан 3. дакле причали смо малопре на одборничкој групи, у члану 3 каже: износ од 11.000.000 динара замењује се износом од 13.500.000 динара, ово је текућа буџетска резерва. Увећали смо онолико колико смо могли, да се она користи током целе године континуирано за суфинансирање пројеката и тамо где нам недостају средства али не може се обнављати. Дакле, ми смо сада ставили неки максимални износ, али имамо оперативно неких 8.000.000 динара до краја године, исто са текуће буџетске резерве за конкурсе који ће бити у току године, надамо се посебно неком септембарском периоду.

Оно, на шта бих вас, такође, позвао да обратите пазњу јесте члан 6. ове одлуке, где се и даље приказује буџетски суфицит и дефицит. Дефицит од 67.553.000 динара. Дакле, имате овде прилику да видите да је то приказано као дефицит, међутим, то није прави дефицит, пренета средства, каже лепо, неутрошена средства из претходних година 72.453.000 динара која покривају овај дефицит тако онда, правог дефицита нема. Врло смо опрезни када располажемо нашим приходима. Гледамо да то радимо врло рационално,објективно и морам да вам кажем да континуирано од прошле године па и сада, током ове године увек имамо средства на рачуну, износи некада буду већи некада мањи, али могу да вам кажем да смо прилично ликвидни као локална самоуправа у континуитету, ево од када сам ја са својим тимом на челу ове администрације.

ОДГОВОРНО У ДАЉИ РАЗВОЈ… центар Опова

Такође, имате у програмском делу буџета тачно за шта ће се користити инвестиција, односно новац. Ја ћу вам набројати  неке од најбитнијих и зашто радим овај ребаланс, а то је: санација чворишта у насељеном месту Сакуле. Имамо комплетну санацију чворишта на нивоу целог насељеног места, од Покрајинског секретаријата за пољопривреду нам је одобрено 20.000.000 динара, док је наше учешће неких 11.000.000 динара, а укупна инвестиција је вредна 31.000.000 динара. Имамо замену котларница у школи у Сакуле, где је то последња школа где се грејемо, чини ми се на чврсто гориво на угаљ, ту ћемо заменити котао са котлом на пелет. Укупна вредност ове инвестиције је 11.000.000 динара, 7.000.000 динара смо безбедили од Министарства заштите животне средине преко конкурса, а 3.600.000 ће бити наше суфинансирање. Имамо пројеката реконструкције Центра за социјални рад, енергетске санације, где је вредност ове инвестције негде око 10.000.000 динара, од чега смо нешто мање од 8.000.000 подржани од стране Министарства за неразвијена подручја, неразвијене општине, а наше учешће је негде око 2.000.000 динара

Капитална инвестиција у овој години и ја још једном користим прилику јавно на овој скупштини да се захвалим и покрајинском посланику Предрагу Гинцуљу на великом ангажману око овог пројекта. Он је имао велики утицај да нам се овај пројекат подржи, то је пројекат комплетне реконструкције и санације Виле „Хелена“, у вредности преко 50.000.000 динара, где је 50.000.000 обезбеђено преко Покрајинског секретаријата за културу. Наш ће бити неки минимални део у радовима, односно, неких 5.860.000 динара, плус трошкови надзора који ће ићи на овом пројекту.

Дакле, ово је једна велика инвестиција, капитална за ову годину и један објекат о којем су многи причали и нису успели ништа да ураде по том питању. Видели сте да се ту и кров урушио, да је тај објекат већ сад заиста одавно зрео за санацију и реконструкцију, ми ћемо ове године ако све буде како треба тај посао започети, а надам се и завршити у току ове, а ако не, у току идуће године. Видећемо, јер је озбиљан пројекат и добићемо први пут на територији наше општине један музејски простор, што заиста мислим да ће бити преседан за нашу малу локалну самоуправу, а прекопута Галерија и имаћемо једно мало културно гнездо наше општине што ми, односно наши грађани заслужују да имају. Тако да, унапред се радујем овом пројекту, заиста изузетно.

РАВНОМЕРНО… подједнака брига о сваком насељеном месту

Мањи пројекат: имамо пројекат елабората саобраћајне сигнализације на територији општине Опово, такође подржан од Секретаријата за енергетику, вредности око 1.000.000 динара и тиче се израде пројектно-техничке документације за правилну поставку саобраћајне сигнализације на главним путевима, али када радимо такве ствари треба да имамо пројекте, да не буде сетили смо се да ставимо овде или тамо успориваче или неке знаке, али постоји струка која тачно зна по пројекту како то треба да изгледа  и онда да сутра имамо сву потребну папирологију да кажемо да можемо да радимо све у складу са законом. Наравно, у мањим улицама ми радимо по некој иницијативи грађана. Оно што, такође, хоћу да најавим, међутим, то још не знамо како ће бити комплетна финансијска конструкција, то је преко Министарства пољопривреде, прелиминарно смо ушли у реконструкцију водоводне мреже, тамо смо аплицирали за улице Рибарску и Шумску и још увек нисмо добили одобрена средства да видимо да ли ће се радити само Рибарска улица,  само Шумска улица у Опову или обе, то ћемо тек да видимо али смо и ту у неком прелиминарном финансирању.

За пројекат ,,Штедљиве расвете“ вредност инвестиције је 3.500.000 динара и у питању је расвета у школи у Баранди. Радиће се укупна замена расвете, добијена средства од Покрајинског секретаријата за енергетику су 2.200.000 динара, а наше учешће је 1.400.000 динара. Такође, што се тиче школе у Баранди и школе у Сакулама, у Сакулама смо завршили пројектно-техничку документацију, док у Баранди тренутно радимо на изради пројектно-техничке  документације за целу реконструкцију школе и ово је нешто где ћемо у наредном периоду ставити и те како акценат да покушамо из акционих извора да урадимо, али морамо да имамо пројектно-техничку документацију. Тако да идемо корак по корак да овако велике ствари решавамо.

Такође, један од пројеката који се зове ,,Круг подршке“, тиче се програма Уједињених нација, а добили смо и ту средства у висини од неких 330.000 долара илити 3.338.000.000 динара, а тиче се куповине кућа на територији општине од стране наших грађана који желе да продају куће и доделу тих истих кућ, нашим угроженим суграђанима, породицама које немају решено стамбено питање. Милим да је то изузетно добар програм и да треба да користимо такве ствари. Ово су баш из екстерних програма инвестирања, програм УН програм ЕУ и још један пројекат од ЕУ где смо подржани да и ми докажемо да ми као мала локална самоправа можемо да аплицирамо у такве програме и да можемо успешно да их реализујемо и да будемо похваљени.

То је нека моја интуиција била као председника општине и тако ће бити у неком наредном периоду докле год сам ја овде, нећемо да пропуштамо конкурсе, борићемо се за сваки динар на територији наше општине који можемо да привучемо и онда после тога да имплементирамо и да развијамо ову нашу локалну средину. Још море пројеката смо реализовали и ја сада да вам набрајам не бих вам одузимао време, знате шта смо радили, знате шта радимо, ликвидни смо, послујемо одговорно тако да овај ребаланс буџета је, пре свега, интеграција одобрених средстава у наш буџет и обезбеђивање суфинансирања из сопствених средстава, тако да  вас ја позивам да подржите овај буџет, а наравно ако имате неко питање ту сам ја и надлежна служба да вам одговоримо на свако питање које имате.

(Са 18. седнице СО Опово)

Пројекат „Општина Опово данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.