СИМБОЛ ХОРСКОГ ПЕВАЊА... Вера Царина

Више од приче

Вера Царина, музичар, диригент, организатор, певач, професор и…

ЗАВЕТ ПРОШЛОСТИ С ПОГЛЕДОМ У БУДУЋНОСТ

Пише: Милан Јакшић

Вера Царина је Панчевка, музичар и диригент, организатор и мајка, соло певач и предавач, али и настављач велике идеје хорског певања, која се пре 180 година родила у нашем граду. Тада је Панчевачко српско црквено певачко друштво постало једна од најзначајнијих културних институција српског народа, институција која је наш народ поставила раме уз раме са осталим народима Европе. Вера је схватила снагу ове идеје и моћ институције којој се нашла на челу. Почела је да поставља основе за нову улогу Друштва у нашем добу.

Шта је била њена намера? Очувати и сачувати углед и престиж Друштва, увести ПСЦПД у ново доба. Према ономе што видимо и према угледу који Панчевачко српско црквено певачко друштво има, она је у томе успела. Њен рад са хором ПСЦДП није само очување традиције и испуњавање захтева очувања велике прошлости и завета, тај рад је истовремено и креација, уметнички израз који гледа у будућност.

Вера Царина је студирала и магистрирала соло певање у класи Клавдије П. Радченко, клавир у класи Риме Т. Голубјеве и камерну музику у класи Николаја К. Кондратјука, на Државном конзерваторијуму „П. И. Чајковски“ у Кијеву, Украјина. У току студија завршила је специјализацију, као концертмајстор, у класи  професора Народне уметнице Риме Тимофејевне Голубјеве.

Радила је као певач у уметничком ансамблу ЈНА у Београду. Основала је и водила вокалну групу „Дионисис“. Такође, радила је као корепетитор у Панчевачком српском црквеном певачком друштву. Била је и диригент Хора града Панчева у периоду 2001-2004. године. Била је уметнички директор и организатор Божићних и Ускршњих концерата и организовала такмичења младих талената „Мита Топаловић” у МШ „Јован Бандур“ у Панчеву. У току 2004-2005. године организовала је концерте класичне музике и предавања под покровитељством Музичке школе, као и бесплатне концерте, једном месечно, у Београдској опери, Филхармонији и Сава центру.

Данас, поново, ради на неколико поља, активна је као професор камерне музике, диригент и певач.  Уметнички је директор Међународног фестивала „Панчевачки дани духовне музике“ и „Дана проте  Васе” као градских манифестација.  Ради са хором Дома за лица са менталним потешкоћама „Срце у Јабуци“. Члан је управног одбора ПСЦПД.

Поред тога, била је ангажована као диригент на зимској духовној школи  „Корнелију у спомен“ у Прокупљу у  организацији САНУ.  Била је члан Света за културу Града Панчева. Била је Члан жирија такмичења „Хорови међу фрескама“ у Београду.

Запослена је у Средњој музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву. Аутор је научних радова и предавач на многим научним скуповима и конференцијама на тему хорске духовне музике (Јоенсу, Финска; Поморје, Бугарска; Сремски Карловци и др.).  Аутор је и приређивач седам аудио издања. Написала је Монографију „15 година међународног фестивала Панчевачки дани духовне музике”. Приредила је неколико зборника  за Литургију,  Јутрење на Васкрс, Венчање и Вечерњу службу.  Њен најзначајнији рад је „Вечерње на Велики Петак”.

Али свакако да је њена најважнија улога као диригента и уметничког руководиоца Панчевачког српског црквеног певачког друштва од 2000. године до данас. Са овим ансамблом остварила је многобројна гостовања и добитник је бројних награда на фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству. Било би неправедно ако успехе Панчевачког српског црквеног певачког друштва последњих година не бисмо споменули уз овај текст.  Успеха је било много. Под њеном управом ПСЦПД је наставило да ниже успехе и да шири свој културни утицај у нашој земљи и ван ње.

Освојене су бројне награде и признања, па ево и најважнијих: Диплома Фестивала духовне музике у Нимбурку 2002. године (Чешка), неколико награда и похвала за аутентично извођење српске православне духовне музике на Међународним фестивалима „Хорови међу фрескама” у Београду од 2003 до  2016. године, Награда града Панчева за допринос култури и уметности, неколико награда на фестивалу православне духовне музике „Богородица – Достојно јест“ у Поморју у Бугарској, Grand prix Међународног фестивала Нишке хорске свечаности, две награде на  Међународном фестивалу православних хорова „Коложскиј Благовест“ – Гродно, Белорусија,  награда „Војислав Илић“ најбољем диригенту, за истраживачки рад и извођење капиталног дела савремене српске православне духовне музике на фестивалу „Хорови међу фрескама“.

Добитник је повеље PRO FUTURO за допринос развоју мултикултурализма и мултиетичности, (додељује IN MEDIAS RES), Грамате Панчевачког српског црквеног певачког друштва, за нарочите заслуге за Друштво, стечене радом на очувању и неговању православне музике.

Наступала је и као концертни певач у иностранству и код нас. Могли бисмо да наставимо са набрајањем њених успеха, награда и активности, али мислим да се јасно види, да се Панчевачко српско црквено певачко друштво налази у добрим и вредним рукама, што гарантује и његову будућност.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево