Oно што остаје

Споменици културе од изузетног значаја

МАНАСТИР МЕСИЋ

• Налази се у атару села Месић, 8 км источно од Вршца, у подножју Вршачких планина

Према локалном предању, манастир Месић је 1225. године основао хиландарски монах Арсеније Богдановић, ученик Светог Саве. Према другој, и вероватнијој верзији, манастир су основали деспот Јован Бранковић и његов брат архиепископ Максим, крајем 15. века.

Први поуздани подаци о постојању манастира Месић налазе се у османским дефтерима из 1566/7. године, а касније у катастру Пећке патријаршије из 1660. и 1666. године. Од 1695. године у манастиру је било и седиште Епархије вршачке, која је око 1702. године, због турских освајања Вршца, премештена у Карансебеш.

Манастирск црква је посвећена Рођењу Јована Претече. Више пута је рушена од стране Турака, а њен првобитни изглед доста се разликовао од садашњег, који је добила након рестаураторских радова 70-их година 20. века.

На цркви су истакнуте две главне хронолошке  и стилске фазе грађевине: првобитни корпус, који има одлике рашке стилске групе, и новији део, звоник, изграђен у духу барока, који је обновљен према плановима Антона Блобергера, из 1793. године. Цркву је 1743. живописала група зографа – Петар, Андреј и Јован, о којима нема писаних података.

Западно од цркве се налази репрезентативни конак, изграђен између 1840. и 1843. године, у стилу позног класицизма. Његова главна, богато декорисана фасада са тремом и класичним стубовима окренута је према врту, а једноставна и сведена фасада је окренута према манастирском дворишту и цркви. Северно од цркве је у новије време дозидан нови конак изнад старих подрумских просторија.

У манастирској ризници се чува значајна збирка портрета архимандрита и игумана, као и богата библиотека са рукописним и штампаним књигама. До 60-их година 20. века у комплексу манастира су се налазиле и економске зграде, значајне за пручавање сеоских кућа у у овом делу Баната. То су: качара из 1822. године, која је служила за смештај летине, прераду вина и печење ракије, шумарева кућа из 1836. године и кућа на раскршћу путева за Месић и Јабланку, звана „калуђерски бирт“, у којој су се продавали манастирско вино и ракија.

(Културно наслеђе Баната – европско наслеђе, Завод за заштиту споменика културе Панчево)