ДУБОКА ПРЕРАДА – КЉУЧНИ ПРОЈЕКАТ... НИС – Рафинерија нафте Панчево

Економија

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а

ЗАДРЖАТИ ЛИДЕРСКУ ПОЗИЦИЈУ

• У 2019. години електрична и топлотна енергија из ТЕ-ТО Панчево

Изградња једног од капиталних пројеката – постројења за дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево је тренутно кључни пројекат НИС-а, изјавио је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, напомињући да ће то постројење, вредно 300 милиона евра, почети са радом у трећем тромесечју 2019. године.

„Други значајан правац – очување производње, желимо да наставимо да производимо нафту и гас у Србији, као и у региону. Трећи важан правац је даље унапређење наше малопродајне мреже“, рекао је Тјурдењев, у интервјуу за Радио-телевизију Србије.

Говорећи о развојној стратегији у наредних седам година, Тјурдењев је истакао да је „битно да задржимо лидерску позицију у Србији. Да будемо најпрофитабилнија и најефикаснија компанија у држави, јер нам је важно што доприносимо српском буџету, јер га на основу пореза пунимо око 15 одсто“, рекао је Тјурдењев и додао  да „савремена реалност, у оквиру четврте индустријске револуције, уноси изазове и у наше пословање. Зато морамо да одговоримо на њих, без обзира на то да ли је реч о информационим или иновативним технологијама које мењају производњу, мењају наше потрошаче – као што су електрични аутомобили или друге технологије које могу значајно да утичу на наше пословање.“

Кад је реч о пројектима производње струје, Тјурдењев је подсетио да је „електрична енергија један од наших бизнис праваца, који ћемо даље да развијамо. Са Гаспром Енергохолдингом већ радимо на пројекту изградње термоелектране – топлане Панчево, вредном 180 милиона евра, који ће нам 2019. године обезбедити и електричну и топлотну енергију за потребе компаније, а остатак ћемо пласирати на тржиште“.

Тјурдeњев је изразио и наду да „ћемо са нашим партнерима у будућности изградити и ветропарк Пландиште, инвестицију од око 140 милиона евра. То ће нам омогућити да постанемо значајан играч на домаћем тржишту електричне енергије, али и повећамо обим трговине“, рекао је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.