Вакцинација није само питање савести родитеља

Здравље

Појава морбила у Јужнобанатском округу

НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ЕПИДЕМИЈЕ

• Тренутно су у Јужнобанатском округу потврђена три случаја оболевања од морбила
• Обухват вакцинације ће и ове године, према очекивањима у Заводу за јавно здравље, као и претходних година, бити преко 95 посто, што наш округ сврстава међу најбоље у Србији

У јужном Банату тренутно има три потврђена случајева морбила. Како је за Старт 013 рекла др Слађана Томић, специјалиста епидемиологије и начелница Центра за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Панчево, од шест сумњивих случајева, код три је ова болест потврђена, код два одбачена, док се на једном, у тренутку кад је ово писано, још увек раде испитивања. То практично значи да у Јужнобанатском округу не постоји опасност од ширења ове болести а то је, по њеним речима, резултат доброг обухвата вакцинације.

– За ову годину тачне резултате обухвата имунизације ММР вакцином знаћемо тек у фебруару, али на основу месечног праћења могу рећи да очекујемо да они буду слични прошлогодишњим, када је обухват био преко 95 посто. По тим резултатима, наш округ је међу најбољима у Србији и ми немамо проблем какав имају друге средине где је обухват низак – каже наша саговорница и додаје да се обухват имунизације ММР вакцином, упркос антивакционој кампањи, сваким даном повећава, а посебно током Европске недеље имунизације током априла сваке године. По њеним речима, оваква ситуација је таква највише захваљујући раду запослених у Заводу који најмање два пута годишње обилазе установе на терену, као и професионалном раду вакционалних контролора који надзиру рад свих осам домова здравља  и све три болнице на територији округа.

Као далеко најважније по питању имунизације, наша саговорница наводи то да њен обим  мора бити преко 95 посто, јер се тиме пружа системска заштита целог друштва од потенцијалне епидемије, а посебно оних категорија становништва који због неког, обично медицинског разлога не могу бити вакцинисани. Др Томић објашњава да су сви они који су прележали морбиле створили доживотни имунитет, али подсећа на то да се вакцинацијом имунитет не ствара доживотно, па отуд и ревакцинација деце приликом поласка у школу.  Др Томић напомиње да се код нас против морбила деца вакцинишу од 1971. године, а да се од 1993. године користи комбинована ММР вакцина која, поред морбила, пружа заштиту и од заушки и рубеола. Она понавља да су све информације које антивакцинијски лоби последњих година сервира по друштвеним мрежама далеко од истине.

– Оно што је важно рећи јесте то да нема никакве научне утемељености у тврдњама да ова вакцина изазива аутизам код деце, као и да задржи било шта што би могло бити шкодљиво за децу. Ова вакцина никад није прављена код нас већ да је она одувек обезбеђивана у складу са важећим законима и правилницима – каже др Томић разбијајући још једну од многих дезинформација које круже интернетом и додаје да је набавка вакцина централизован процес у којем Институт “Торлак” има најзначајнију улогу. То су увек исправне вакцине са важећим сертификатима, а посебно се пази по питању складиштења и дистрибуције вакцина где се строго поштује принцип “хладног ланца”, по којем вакцине у сваком тренутку морају бити на температури од два до осам степени Целзијуса. Ту је важна улога Завода за заштиту здравља, који управо ради на овим пословима праћења процеса имунизацације, његовог обухвата као и да ли има проблема по питању сертификата, начина чувања вакцина или постојања неких трајних контраиндикација.

Вакцинација је код нас законска обавеза баш зато што је то најбољи начин заштите становништва од многих болести. Др Томић каже да је у процесу контроле најважнија улога одабраног лекара односно педијатра који има обавезу да ако наиђе на случај детета које се није одазвало на вакцинацију или ревакцинацију, то пријави санитарној инспекцији. Она подсећа на пример развијених држава, попут Француске, где је вакцинација деце остављена на савести родитеља, али где такво, невакцинисано дете не може бити уписано у вртић или школу као и да губи и друге бенефите од стране државе.

– Превентивни рад односно имунизација је најбољи начин заштите становништва за који  сва потребна финансијска средства обезбеђује држава и Србија, иако није богато друштво, по том питању успева да прати трендове и то највише захваљујући труду и раду свих који су у тај посао укључени – закључује др Слађана Томић, епидемиолог Завода за јавно здравље Панчево и понавља веома важну чињеницу да је вакцинација потпуно бесплатна.

И. В.