ШАМПИОНСКИ... Филип Влајић

Сусрети

Филип Влајић, Панчевац – првак Балкана у дизању тегова

ВРАТИЛИ СМО ТЕГОВЕ У ПАНЧЕВО

• Некада дисциплине снаге, а данас посебан, самосталан спорт, Powerlifting поново је нашао пут до Панчеваца и града у којем има дугу традицију

У просторијама Кросбокс клуба “Гвожђар” срели смо се са Филипом Влајићем, младим Панчевцем, тренером у овом клубу и прваком Балкана у powerliftingu. У спортској атмосфери вежбаонице у строгом центру града, окружени људима који предано тренирају, Филип нам је разјаснио разлику између старих дисциплина снаге и овог, поново актуелног спорта “powerliftinga”, како се данас зове.

Филип је своју причу започео са Дизачким клубом “Динамо”, најстаријим клубом ове врсте у земљи, који је основан далеке 1947. године и који је, на свој 70. јубилеј, а после више од деценије паузе, поново постао активан. – После више од десет година неактивности, ми смо вратили олимпијски спорт дизања тегова у Панчево. Спорт у којем су последњи такмичари у који су се бавили били активни током осамдесетих година прошлог века, поново је активан у нашем граду. То је спорт који је јавности познатији и могу рећи да ДК “Динамо” има веома добре резултате: имамо две првакиње Србије, Зорану Барјактаревић у млађој сениорској и Тамару Полић у јуниорској категорији – напомиње Филип Влајић.

И он сам је веома успешан на такмичењима у powerliftingu, сродном спорту. Јуниорски је шампион Србије у бенчпресу за 2015. годину, а 2016. је освојио златну медаљу на Првенству Балкана у дисциплини триатлон у сениорској категорији, а на истом такмичењу је поставио и државни рекорд у дисциплини мртво дизање до 74 кг телесне тежине. Ту је и златна медаља на Првенству Србије у бенчпресу, као и још једна златна медаља и државни рекорд у мртвом дизању, а и следеће, 2017. године он је поновио тај успех са три златне медаље: на Првенству Војводине у бенчпресу, Првенству Србије у мртвом дизању и на Првенству Балкана такође у истој дисциплини. Те године је поставио државни и балкански рекорд у тој дисциплини.

– Пре тачно четири деценије, powerlifting је настао као спорт у Панчеву, а међу организаторима био је и мој отац тако да ја, на неки начин, настављам ту традицију. А то нам и јесте циљ, да наставимо ту богату традицију и, после тих 40 година, овај спорт је поново привукао пажњу Панчеваца. За разлику од старих дисциплина снаге, овај спорт, који је од 1996. године самосталан спорт у Србији, састоји се из три дисциплине, објашњава Филип,  а оне су: дизање из чучња, бенчпрес и мртво дизање. – Оно што морам рећи јесте и то да смо ми, као град и као клуб добили ту част да ове године организујемо Првенство Србије у powerliftingu – каже наш саговорник, најављујући овај велики спортски догађај за последњи викенд маја ове године и то управо у просторијама клуба “Гвожђар”.

За Филипа бављење овим спортом није једина веза са спортом. Као млађи бавио се атлетиком и у томе је био успешан, а 2015. године заразио се powerliftingom. Иако је он један од тојице категорисаних спортиста националног ранга у овој дисциплини од стране Министарства спорта и омладине, Филип је данас активан и као тренер. Данас ради као тренер у Кросбокс клубу “Гвожђар”, и то као лиценцирани спортски инструктор, а претходних година је радио као кондициони тренер у спортским клубовима у граду, од Атлетског клуба “Динамо”, Кошаркашког клуба “Крис-крос”, Рукометног клуба “Динамо” до Одбојкашког клуба “Визура” и индивидуалног рада са спортистима. Филип је данас и лиценцирани powerlifting тренер, а ради и са атлетичарима свих узрасних категорија, као и са рукометашима РК “Динамо” који су, по његовој оцени, на прагу историјског успеха овог спорта у Панчеву и борби за титулу у Супер А лиги.

Филип је, поред свих спортских успеха има времена и за школовање, а у плану за ову годину му је да заврши Факултет физичке културе на којем је тренутно апсолвент: – Спорт је решења и излаз да се побегне од улице и лошег начина живота, посебно за младе људе. Боље је бавити се спортом, наћи тај издувни вентил него седети цео дан пред компјутером и телефоном – каже на крају Филип Влајић, председник Удружења дизача тегова Панчева и позива све оне који су заинтересовани за бављење спортом или рекреацијом да му се слободно јаве.

И. В.