ХУМАНОСТ, ТРАДИЦИЈА... и тако већ дванаест година, Јасмина Исајлов је четврта с лева

Црепаја

Удружење жена „Видовдан“ из Црепаје

ВИДОВДАНКЕ ЗБОР ЗБОРИЛЕ И НА ЗБОРУ…

• Удружење је основано  пре 12 година с циљем очувања и афирмације традиционалних вредности и културних  особености општине Ковачица

О томе како се те вредности чувају и афирмишу кроз активности црепајачких „Видовданки“,  разговарали смо са Јасмином Исајлов, једном од тридесетак чланица  Удружења жена „Видовдан“.

-Наше удружење је формирано како бисмо кроз наш рад афирмисали оно што представља посебност овог миљеа, његову традицију и културну особеност, а то чинимо кроз разне манифестације које превазилазе не само оквире Црепаје него и општине Ковачица, тако да смо у потпуности задовољне оним што смо оствариле у ових 12 година нашег постојања – каже  наша саговорница.

Удружење, у којем је тренутно активно преко 30 жена, осим очувања и афирмације традиционалних културних вредности овог краја, виђених из оног „женског угла“, својим активностима  у пракси потврђује и свој хуманитарни аспект постојања, и то тако што највећи део онога што жене овог удружења ураде оде онима који ће се томе посебно  обрадовати.

Али пођимо редом. Да чујемо које су то најзначајније манифестације „Видовданки“ из Црепаје, по којима су оне надалеко познате.

ТОРТИЈАДА

    Сваке године, у априлу или мају, одржава се манифестација под називом „Тортијада“.

-Ове године на „Тортијади“ је било 70 учесница,  чије је производе видело преко 400 гостију. Овогодишња специфичност „Тортијаде“  била је у томе што су се, сем чланица Удружења, овој манифестацији прикључиле и друге жене из села и дале свој допринос прављењу торти које су потом, у сарадњи са Центром за социјални рад, уручене деци панчевачке ШОСО „Мара Мандић“, а стигле су и у свако насељено место у општини Ковачица – каже наша саговорница.

По речима Јасмине Исајлов, овогодишња „Тортијада“ је превазишла општинске границе, јер су у хуманитарној акцији учествовале и жене из Панчева, Качарева, Опова, као и из Сврљига, Јагодине и Барајева.

ВИДОВДАН

    Сваке године, 28. јуна, на Видовдан, а како и не би, „Видовданке“ обележавају свој дан.

Како? Онако како доликује. –На тај дан одлазимо у цркву, да Светим чином, заједно са свештеницима, резањем славског колача, уз кољиво и црвено вино и разне друге посне ђаконије, не само обележимо наш дан, него и да дамо помен за  оне који су страдали на Видовдан 1389. године, као и све оне који су су пали за слободу, да бисмо данас ми ужавали у њој – каже  „Видовданка“ Јасмина Исајлов.

И ТАКО СВАКЕ ГОДИНЕ… „Видовданке“ на Видовдан 2018. године

АЛИ И…

    Удружење жена „Видовдан“ у време Великогоспојинских дана организује славље, и то тако што на платоу у центру села организује специфичну манифестацију „Шољица кафе зове на разговор“. Интересантно, а и корисно, нема шта!

У септембру, увек 21. дана тог месеца, на Малу госпојину, „Видовданке“, уз помоћ спонзора и произвођача јабука,  организују „Фестивал јабука“, када им у госте долазе и жене из целог јужног Баната.  У тој манифестацији учествују и деца, и то традиционалним играма са јабукама.

Манифестација „Посна трпеза“ одржава се у време божићног поста, и то у просторијама Основне школе у Црепаји, на дан доделе оцена ученицима. И тога дана учествују деца, тако што излажу своје ручне радове.

-Све оно што радимо, у највећој мери успевамо захваљујући нашем главном спонзору и покровитељу, а то је Општина Ковачица – посебно жели да истакне наша саговорница.

Удружење жена „Видовдан“ се поред хуманитарног рада и активности на очувању традиције и непролазних културних вредности, бави и израдом ручних радова, шивењем и везењем јастучића, осликавњем стаклених тегли, дрвених јаја и варјача, декупажом, хеклањем, штрикањем, али и справљањем традиционалних резанаца. Црепајачких, разумљиво.

Па, шта да вам кажемо? Знате и сами, већ!

С. Батало