ЈОШ ГИМНАЗИЈА... мр Татјана Божић

Разговор с поводом

Мр Татјана Божић, чланица Градског већа Панчева задужена за образовање

ПЕДЕСТ ПРВАКА МАЊЕ НЕГО 2017. ГОДИНЕ

• Највише уписаних првака у школама „Свети Сава“ и „Мика Антић” – по 117
• Листе чекања у вртићима – приоритет градске власти

Све школарце, а посебно оне који ће овог септембра први пут сести у школску клупу, ових дана, као на почетку сваке школске године, полако хвата она свима нама позната трема и грозница око првог дана школе, школских књига, свезака, торби… После распуста све њих чекају нове обавезе, а да и школе буду спремне за почетак школске године, бринула се и градска власт у Панчеву.

Татјану Божић, градску већницу задужену за образовање, питали смо како је протекао упис ђака у новој школској години и какво је стање са пријемом деце у предшколске установе.

– Податак који је најзанимљивији на почетку сваке школске године јесте број уписаних првака. Ове године у основним школама у Панчеву до данас је уписано 1127 првака, што је за око 50 ученика мање него прошле године. Највише уписане деце је било у ОШ “Свети Сава”, њих 117, а исти број првака  уписан је и у ОШ “Мирослав Мика Антић”, док ће 108 нових ученика од ове године ићи у ОШ “Васа Живковић” – наводи већница три панчевачке школе које су уписале највише првака, али додаје и то да упис ученика практично траје све до самог почетка школске године па још увек може доћи до промена.

Када је реч о деци у вртићима, и ове године постоји листа деце која нису уписана у предшколске установе у граду и на њој, како каже наша саговорница, има 64 малишана чија оба родитеља раде, њих око 80 којима је само један родитељ запослен и свега 16 деце оба незапослена родитеља, што је податак веома важан пошто утиче на бодовање, а тиме и на позицију деце на листи. Поред деце уписане у ПУ “Дечија радост”, 40 малишана ће ове године ићи у вртић “Кефалица”, са којим Град има сарадњу и где се суфинансира боравак те деце у вртићу.

– Нама је решавање ове листа чекања један од приоритета и наравно да размишљамо о начинима да је смањимо како би сва деца у граду имала подједнака права, без обзира да ли су им родитељи запослени или нису. Проширивање капацитета ПУ није могуће због немогућности новог запошљавања, али смо спремни за сарадњу са приватним вртићима по моделу какав већ постоји. Међутим, ми немамо податке да у граду постоји још неки вртић који има акредитацију надлежног министарства да би могли да размишљамо да на тај начин решавамо овај проблем – објашњава већница Божић.

И. Владан

(Старт 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево