Панчево

Венац градоначелника за погинуле раднике РНП од НАТО бомби

ГРАД ПАНЧЕВО СВОЈЕ ХЕРОЈЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

• Ми сваке године на данашњи дан на овај начин чувамо успомену на погинуле раднике, хероје који су дали своје животе показујући да их никада нећемо заборавити, исказујући њима захвалност, уз саосећање и подршку њиховим породицама – рекао је Александар Стевановић, градоначелник

Пре 23 године, 4. априла, после још једног у низу бомбардовања Рафинерије нафте Панчево, заувек су угашена три млада живота, Дејана, Душана и Мирка.

Као и сваке, тако и ове године, на спомен плочу настрадалих радника положени су венци њихових другова, руководства РНП, Организације синдиката РНП, родитеља…

Венац је положио и градоначелник Панчева Александар Стевановић, који је подсетио на:

Тог 4. априла 1999. године бомбардован је погон „Енергана“ Рафинерије нафте Панчево. Том приликом три радника су изгубила живот и фабрика је претрпела велике губитке и штету, али највећи губитак који је тада претрпела јесу три угашена живота наших суграђана. Ми сваке године на данашњи дан на овај начин чувамо успомену на погинуле раднике, хероје који су дали своје животе показујући да их никада нећемо заборавити, исказујући њима захвалност, уз саосећање и подршку њиховим породицама. Град Панчево своје хероје не заборавља и зато данас јесмо овде како би смо одали почаст тројици погинулих радника Рафинерије нафте у Панчеву“ – рекао је Стевановић.

Иначе, током 78 дана бомбардовања, Панчево је гађано 24 пута са око 60 пројектила.

Прве бомбе пале су већ на самом почетку бомбардовања, 24. априла, нешто после 20 сати, гађане су фабрика авиона Утва, војна база у околини Качарева и Касарна 5000.