БРОЈНИ ПРОЈЕКТИ... Марија Јевић

На кафи са…

Марија Јевић, чланица Градског већа Панчева задужена за културу и омладину

КАД ЈЕ РЕЧ О КУЛТУРИ, ПАНЧЕВО ЈЕ ВЕЛИКИ ГРАД

• Због пандемије, културни живот у Панчеву током претходне две године није био на уобичајном нивоу, али градска власт је зато све своје активности окренула ка уређењу и обнови инфраструктуре неопходне за развој културе

Град Панчево, као локална самоуправа има дугу традицију подршке како установама културе тако и свима онима који се културом свакодневно баве. У разговору са Маријом Јевић, чланицом Градског већа која је задужена за област културе и омладине, дотакли смо се теме стања културног живота Панчева данас, после готово две године које су биле обележене пандемијом корона вируса и мерама заштите, а које су значајно утицале на друштвени, а тиме и културни живот свих Панчевки и Панчеваца. Већница каже да је намера локалне самоуправе да и ову неповољну ситуацију искористи на позитиван начин и да реализује све оно што је у регуларним околностима било запостављено.

  • Често се стиче утисак  да је културни живот у Панчеву врло динамичан. Сасвим оправдано. Догоде се и по неколико културних програма у исто време. То Панчеву даје карактер великог града са богатим културним садржајем. Наш град има велики број уметника, али и дивну публику која активно учествује у културном животу на различите начине. То културну понуду оплемењује и чини је посебном. Међутим, у претходном периоду који је обележила пандемија је било доста прилагођавања стању у целом нашем друштву. Потрудили смо се да немогућност реализације програма културне понуде преточимо у развој инфраструктуре неопходне установама и свакодневном културном животу па је тако тренутно у току  реконструкција сале Дома културе у Банатском Новом Селу.

Поред тога, реновирана је сала Центра за културу у Панчеву, где су замењена седишта, зидне и подне облоге. Такође се ради и на реконструкцији галерија. Посебно нам је важно да град добије трајни галеријски простор јер је, кроз поступак реституције, Панчево изгубило чак два значајна простора. Зато ће нови простор галерије бити у власништву Града, а који неће бити предмет реституције – напомиње наша саговорница и као још једну важну активност Града у области културе наводи и уређење евиденције сликарских атељеа јер и сама чињеница да у граду постоје овакви простори  намењени креативним уметницима много значи самим сликарима, као и свим другим уметницима који стварају у Панчеву.

То се најбоље видело током недавне посете већнице Јевић неким од уметника који раде у атељеима које им је локална власт обезбедила, а током које су они сами нагласили колико им оваква помоћ Града значи. Оно што је увек у плановима Града Панчева, а тиче се културних установа, јесте и план реконструкције зграде Народног музеја. Наша саговорница каже да је, што се тога тиче, план Града Панчева да се изнађе начин да се обезбеде средства потребна за реконструкцију овог објекта што би била највећа капитална инвестиција у култури у граду, вредна чак три и по милиона евра.

Када је реч о најзначајнијим пројектима из области културе, посебно оним планираним за наредни период, већница наглашава да су сви они дефинисани Планом развоја града Панчева за период од 2022. до 2028. године што је стратешки документ најширег обухвата и највишег значаја за јединицу локалне самоуправе.

  • План развоја садржи преглед и анализу постојећег стања, визију, приоритетне циљеве, преглед и опис мера којима ће дефинисани циљеви бити остварени, као и начин спровођења и праћења. У том документу значајно место ће заузимати и култура и цивилни сектор као сегмент везан за социјални развој града с насељеним местима за наредних седам година. Задатак радне групе за израду овог документа био би у томе да обезбеди мапирање, а затим и доношење кључних и стратешких одлука и механизама за њихову реализацију како би се обезбедио системски развој у култури, који у процесе укључује све субјекте културне заједнице. Тај документ ће бити донет кроз отворени, јавни и укључујући процес у коме су сви актери у култури позвани да дају своја мишљења и сугестије. Очекујемо да то буде одрживи документ, креиран на основу квалитетне анализе стања и ресурса заједнице, потреба грађана и публике и укључивање установа, верских и националних организација и организација цивилног друштва, институција, стручњака и уметника. Тиме ће бити омогућен стратешки и стручни приступ развоју култури, спречавајући доношење најзначајнијих одлука у култури на нерационалан и нестручан начин – објашњава Марија Јевић.

Како реализација многих пројеката, а посебно оних у области културе подразумева сарадњу, већница наводи да је Град Панчево увек окренут сарадњи са свима онима који могу помоћи у реализацији свих аспеката културне политике Града:

  • Пре свега, треба истаћи реализацију конкурса за младе у култури и аматеризму. Тренутно радимо на расписивању конкурса и овом приликом позивам све оне који су заинтересовани да се јаве на конкурс. То је нама, као локалној самоуправи, изузетно важно јер је то начин да удружења грађана добију шансу да реализују своје идеје. Већ неколико година обнављамо и унапређујемо сарадњу са агенцијом Комуникарт, као и са Француским институтом у Београду и Нова фестивалом, а што се тиче стрип резиденција између Француске и Србије. Ова сарадња је резултат међународног споразума који је потписан током посете француског председника Емануела Макрона Србији – каже већница Марија Јевић и као изузетно значајну, наводи и сарадњу Града Панчева са Филмским центром Србије, републичким и покрајинским властима, али и бројим амбасадама у Београду, које својом подршком и деловањем доста помажу да културна понуда Панчева буде богатија и садржајнија.

Као важан део плана за будућност развоја културе у граду, већница наводи и израду за градску власт веома важног стратешког документа, који ће се бавити младима у култури, а чијој ће се изради приступити током ове године.

(Старт 013)