Жене које су мењале свет

ВЕЛИКА УМЕТНИЦА И ФАТАЛНА ЖЕНА

• Она је својим животним опусом обезбедила себи место у историји као једна од највећих уметница и заводница

Рођена је у Берлину 1901. године као Марија Магдалена фон Лош. Први пут је стала пред камере након завршене глумачке школе када је имала двадесет и једну годину. Те, 2022. године, срела је редитеља Јозефа фон Штернберга, који је у њој наслутио велики таленат и одвео је у Холивуд.

Онда је холивудска филмска машинерија урадила своје. Нутриционисти, шминкери, фризери, костимографи и стилисти од, сада већ Марлен Дитрих, направили су загонетну плавушу – истовремено и грубу и женствену, а она је урадила остало. Није јој било тешко, била је предодређена да постане – вамп жена.

За време Другог светског рата, пошто није желела да сарађује са нацистима, хладно је одбила Хитлерову понуду да се врати и родни Берлин, како би од ње направио „најмоћнију жену света“. Прича се да је и велики фирер био заљубљен у њу, баш као и многи други најпознатији и најпопуларнији мушкарци уметничког и научног света. Ни политичари нису били имуни. Не случајно.

Ова заносна глумица и певачица, легенда светске кинематографије, била је у приватном животу и велика заводница и фатална жена. Листа њених љубавника је импозантна. С њом у вези, краће или дуже време, били су и: Хемингвеј, Ремарк, Флеминг, Стравински, Хичкок, Чаплин, Купер, Вејн, Синатра, Габен, Даглас… али, пошто је била бисексуалка, и Едит Пјаф, Грета Гарбо…

Иначе, била је удата, још пре почетка глумачке каријере, за непознатог Рудолфа Сибера, од кога се званично никада није развела и са којим је имала кћерку Марију.

Снимила је бројне филмове, од којих су најпознатији: Плави анђео, Мароко, Пут без радости, Обешчашћена, Шангај експрес, Краљица Катарина, Плава венера, Суђење у Нирнбергу…

Последњих година живота, а умрла је у деведесет првој, легендарна Марлен Дитрих живела је повучено и мирно. Одбијала је да се појављује у јавности. Вероватно да је у смирај живота одлучила да се одмори од свих оних напорних деценија уметничког рада и бурног приватног живота.

Марлен је за време Другог светско рата, пошто је била противник нацизма, финансијски и на друге начине помагала Јеврејима и антинацистима. Често је певала америчким војницима на фронту у Европи и Северној Африци. Имала је више од 500 таквих наступа.

За хумани и добротворни рад добила је неколико важних одликовања, а својим животним опусом обезбедила је себи место у историји као једна од највећих уметница и заводница.

(Према: Жене које су мењале свет,

Љубисав Милосављевић и Валерија С. Клем)