СВЕ ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈЕ... Мирослав Бирцлин

Панчево

Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево

УЗ РЕКОНСТРУКЦИЈУ И НАБАВКА САВРЕМЕНИЈЕ ОПРЕМЕ ЗА…

• У склопу пројекта реконструкције, планирана је и набавка савременије опреме за изложбе, као и за депое, али и много тога још– каже Мирослав Бирцлин

Музеј данас има бројне проблеме који су везани управо за стање у којем се налази зграда Магистрата. Можда највећи проблем представљају електро инсталације које су старе и,  по речима директора Мирослава Бирцлина, у катастрофалном стању, што само по себи представља опасност. Како он каже, срећа је да је увек неко у згради, али и да постоје системи заштите који, иако стари, свакако пуно значе. Поред тога, при грађевинским радовима на суседној згради, поткопан је темељ левог крила Музеја, због чега се срушио један анекс зграде који је касније изграђен, али никада није у потпуности завршен. Тада је исечена и вода за противпожарни хидрант у том делу зграде, а када се зна да се у том делу налазе депои и сам изложбени простор,  неодговорно би било рећи да је то безбедно, сматра Бирцлин.

Столарија на згради је у веома лошем стању, на једном делу зграде не постоје решетке на прозорима, што представља значајан безбедносни проблем, а и у депоима Музеја, због влаге стање није најбоље, набраја директор све проблеме које ова установа има везане за стање зграде.

ЗИДАНА 1833… зграда Магистрата из 19. века

-Трудимо се да нам у свакодневном раду све ово не представља проблем. У склопу пројекта реконструкције, планирана је и набавка савременије опреме за изложбе, као и за депое, а када ће то бити реализовано, у којој фази, још не знамо. Чак и ако до тога током реализације пројекта не дође, свакако ће нам бити лакше да тај проблем решимо када је решен велики проблем, када је цела зграда уређена. Магистрат је симбол града и мислим да ће Панчевцима бити драго да се све ово ради јер ћемо тако сачувати наш Магистрат, а и он ће коначно бљеснути старим сјајем – каже на крају разговора Мирослав Бирцлин, директор панчевачког Народног музеја.

ПРОЈЕКТИ

  У току децембра ће се знати и да ли је одобрен пројекат прекограничне сарадње са којим је панчевачки Музеј учествовао, у сарадњи са музејима из Зрењанина, Вршца и румунског града Карансебеша. Како каже директор Бирцлин, циљ овог пројекта, вредног око 70 хиљада евра, је да ове установе културе добију средства којим ће набавити опрему која ће омогућити да њихове програме прате и особе са инвалидитетом. У плану је набавка рампе како би лица са колицима могла ући у Музеј, као и набавку слушалица које би помогле да особе са оштећеним слухом прате програме, као и израда легенди на Брајевом писму што би помогло слепим и слабоводим лицима.

ПРОГРАМ

РЕСТАУРИРАНА… застава Војводства Српског из 1848. године

Кад је програм Музеја у Панчеву у питању, током новембра  он је био веома разноврсан, али везан за један важан датум, стогодипњицу уласка српске војске у овај град. Тим поводом је припремљена изложба докумената, слика и предмета из тог доба. Ове године се обележава и 170 година од револуције 1848. године, а то је био повод за изложбу докумената везаних за овај важан догађај коју је ова установа припремила у сарадњи са Историјским архивом у Панчеву. Током ове изложбе, која је отворена 23. новембра, поред предмета и оружја из тог доба, биће приказана и застава Војводине која се налази у сталној поставци панчевачког Музеја, а која је ове године, уз подршку покрајинског Секретаријата за културу, у потпуности рестаурирана.

И. Владан

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево