ОДГОВОРНО И С ПОНОСОМ... Маја Витман

Панчево

Маја Витман, градска менаџерка Града Панчева

ОВА ГОДИНА ЈЕ ВЕЛИКА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА ПАНЧЕВО

• После четири деценије, у Панчеву је, коначно,  почела да се гради једна комплетно нова фабрика
• Поред Северне пословне зоне, која је најопремљенија у држави, урађено је још много тога, а амбициозни су и планови за наредни период
• Панчево је лидер у брзини издавања грађевинских дозвола у целој Србији

Градска менаџерка Града Панчева Маја Витман, која се на том положају налази од септембра прошле године, за Старт 013 говори шта је то што је посебно обележило годину која је на измаку и ту, прву годину дана њеног мандата на функцији градског менаџера.

– Политички гледано, на првом месту је обележавање десетогодишњице Српске напредне странке у Краљеву, одговорне политике нашег председника Александра Вучића и политичке структуре која нас води, са јасним ставом где себе видимо као грађане наше земље, а којој је једини циљ напредак и просперитет свих грађана Србије.  Данас, након 10 година, могу са поносом да кажем да ми је част бити чланица СНС, која одговорно следи политички програм нашег лидера, заснован на јасном, темељном и захтевном програму, са јединим циљем, а то је опоравак државе, улагање у развој  и стварање здраве друштвене заједнице. А, што се Панчева тиче, сматрам да је ова година велика прекретница за наш град – истиче Маја Витман.

ПРВО…

    Програм рада који смо смо усвојили, као локална самоуправа успешно извршавамо, са тенденцијом да то буде и боље, на чему свакодневно радимо – каже наша саговорница. Како даље додаје, Стратегија развоја града, чији саставни део је и План капиталних инвестиција је документ који јасно и транспарентно говори о плановима, спроведеним инвестицијама и будућим улагањима. Озбиљним сагледавањем, користећи све ресурсе које Град поседује и, поштујући закон на првом месту, створени су услови за привредни развој града, а самим тим и за остварење мисије политике градске власти и мотива да се направи разлика, да се остваре постављени циљеви и да све то покаже жељене резултате. Ту се, најпре, мисли на обећања која смо дали грађанима на последњим изборима, а то је побољшања животног стандарда, смањења броја незапослених и стварање привредног амбијента, који ће трајно утицати на квалитет живота будућих поколења – каже Маја Витман.

– Свакако, када о свему томе говоримо морамо поменути завршетак Северне пословне зоне, која је најопремљенија и најбоља у Србији, не само у виду свог географског положаја, близине главног града Републике и Покрајине, већ и њене комуналне опремљености. Наравно, подршком Владе Републике Србије и политиком нашег председника, наш град је добио реномираног представника из области ауто-индустрије, глобалног лидера, који ће директним улагањем у Србију, у наш град уложити преко 160 милиона евра и запослити више од 1000 наших суграђана. Полагањем камена темељца, 21. јуна ове године, тај дан је постао прекретница у развоју нашег града, јер се након 40 година, по први пут гради комплетно нова фабрика у нашем граду, модерна, по највишим стандардима и најновијом технологијом. Такође, намера немачког инвеститора је и изградња научно-истраживачког центра у склопу ове пословне зоне, која је била најављена и од стране председника Вучића. Наравно, ово није крај, преговоре са ЗФ-ом настављамо и надамо се скорашњем потписивању новог уговора о проширењу капацитета наставком изградње друге фазе фабрике – објашњава наша саговорница. Како она каже, у центру интересовања локалне власти је свакако домаћа привреда, па се тако посебна пажња полаже на микро, мала и средња предузећа и њихов даљи развој. Одлична сарадња са Привредним саветом и поседовање БФЦ сертификата, панчевачку локалну власт издваја од других локалних самоуправа, а између осталог, са поносом се може напоменути да је Панчево лидер у брзини издавању грађевинских дозвола у целој Србији.

НАЈОПРЕМЉЕНИЈА У СРБИЈИ…. Северна пословна зона са првом фабриком у изградњи

– У претходном периоду, Скупштина града је усвојила и одлуку о проширењу СПЗ, као и програм отуђења за нових шест парцела у Зони за потребе лицитације, која ће се одржати идућег месеца. Другим речима, шест хектара парцела у СПЗ ће добити нове власнике, тако да ће се, поред ЗФ-а, ту наћи још шест нових власника парцела који ће имати могућност да ту и послују и на тај начин запосле још наших суграђана.

ОНДА…

    Поред СПЗ, која нам је и била и највећи приоритет, у току године смо завршили и пројекат прекограничне сарадње са Румунијом, који је обухватао рехабилитацију Хале спортова на Стрелишту. Говоримо о простору који је био комплетно енергетски неефикасан, са великим трошковима и лошим условима рада. Овим путем смо спортистима, грађанима рекреативцима и посетиоцима створили могућност да бораве и спроводе активности у објекту који задовољава све модерне стандарде – каже градска менаџерка и додаје да се, у сарадњи са Покрајинском владом приводе крају и радови на Интернистичком блоку панчевачке Опште болнице, а да град Панчево тренутно успешно ради на пројектном задатку реконструције целог болничког комплекса, са свим објектима и партерним уређењем. То ће, по њеним речима, бити једна од најкапиталнијих инвестиција која се планира и биће запамћена као једна од највреднијих у смислу друштвене одговорности према Панчевцима. Ту треба поменути и завршетак радова на првој фази изградње Потамишког колектора и увођење извођача у другу фазу радова, на траси од Црвеног магацина до Луке Дунав, што је још један капитални пројекат који  власт Српске напредне странке успешно спроводи у граду.

– Успешно смо завршили и радове на осветљењу Новосељанског пута, чиме смо подигли виши степен безбедности учесника у саобраћају постављањем 61 стуба јавне расвете у дужини од 2100 метара на државном путу који пролази кроз МЗ „Младост“. Према одлуци две владе, Републичке и Покрајинске, Град Панчево је прошао на  конкурсу за реконструкцију комплетног објекта Народног музеја, и очекивани радови прве фазе се планирају за наредну годину. Пројекат на којем смо дуго радили је препознат, што је нама јасно признање да смо оправдано уложили средства за израду техничке документације.

НАРОДНИ МУЗЕЈ… идуће године реконструкција

Поред тога, током ове године су завршени и радови на изградњи паркинг простора код Матице словачке, као и на изградњу паркинг простора код МЗ Војловица. Изведени су радови на измештању магистралног гасовода испод атарског пута у Банатском Новом Селу, а при крају су и радови на изградњи капеле на Источном гробљу у овом насељеном месту. Такође, завршено је и периодично одржавање  Рибарске улице и дела Улице Иве Лоле Рибара у Иванову, а у току су и радови на заштити атарског пута Глогоњ – Црепаја, са заштитом постојећег нафтовода. Поред свега тога, изведени су и радови на изградњи кишне канализације на Градском стадиону, а у току су и радови на мосту у Банатском Брестовцу, на путу ка „Јабуковом цвету“, као и на изградњи паркинга.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево