ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ... културно добро од великог значаја

Цркве  јужног Баната

ХРАМ ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У ИЛАНЏИ

• Храм је саграђен 1793. године, да би револуционарне 1848. изгорео у пожару, а онда је захваљујући…

У Иланџи, тадашњем насељу Iloch, кажу поуздани извори, још 1385. године постојала ја католичка црква , са истим именом као и само насеље.

Срби се у Iloch досељавају почетком 18. века, и  од 1717. године ово насеље ће се звати Иланча, да би му 1911. године Аутроугарска царевина дала назив, мало различит од оног из 1385. године – Ilonch. Једанаест година касније, када Краљевина СХС мења имена већине банатских насеља, Ilonch постаје Иланџа, како се ово село у алибунарској општини зове и данас.

НА ПУТУ СЕЛЕУШ – ИЛАНЏА… Капела на Водици, обновљена 1974. године
пројекат..

Иако су се Срби у ово насеље доселили још почетком 19. века, праву црквену зграду сазидали су тек 1793. године. Грађена је у неокласицистичком стилу са елементима барока, а посвећена је преносу моштију Светог Оца Николаја.

Револуционарне 1848. године, када је дошло до битке између Мађарске револуционарне војске и Срба граничара и добровољаца, који су бранили своју нацију и веру, црква је уништена у пожару, да би убрзо, захваљујући „браћи Вршчанима“ и руском цару, била обновљена и поново освештана. У књизи за уписивање значајнијих догађаја записано је и ово: „У љету 1852. наново свету нашу церков возобновисмо, звона куписмо, а церковне све књиге и евангелије велико сребром оковано и позлаћено и један круг одјејанија свејшчени – ческа на поклон од цара русијска Николаја добисмо“.

У периоду од 1874. до 1875. године Иланџани су ангажовали велике српске сликаре романтизма, Новака Радонића и Аксентија Мародића, да осликају иконе за велелепни иконстас, док је црквене слике на зиду радио само Мародић. Целивајуће иконе на лиму о дело су сликара Живка Петровића, који их је израдио у периоду од 1858. до 1859. године.

У храму се налазе и рипиде, с краја 18. века, док је Капела на Водици подигнута 1928. године, а комплетно обновљена 1974. године и посвећена Светом Преполовљењу.

Иначе, на гробљу постоје две породичне капеле, које су посвећене Светом Јовану Крститељу и Светом Николају.

Од старијих црквених књига, у храму постоји се налази Јеванђење из 1730. године, Страсно Јеванђеље из 1791. и Октојих из 1859. године, доке је најстарија матична књига из 1896. године. Парохијски дом подигнут је 1955. године.

Црква Светог Николе у Иланџи је културно добро од великог значаја.

СиБ

Пројекат „Алибунар јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.