НА ЧЕЛУ ТИМА... Драгољуб Маловић

Наш домаћин

Драгољуб Маловић, директор ГФО Дунав осигурања Панчево

УВЕК ЗА КОРАК ИСПРЕД КОНКУРЕНЦИЈЕ

• Важно је имати праву визију и добро уигран тим који увек има праве одговоре на сваку врсту тржишних изазова • Са лидерске позиције, са најразноврснијом понудом, Дунав осигурање покрива више од трећине српског тржишта осигурања

БИО је успешан боксер у полутешкој категорији, и то у оној Југославији, када су боксерским аренама харали један  Вујин, један Парлов, па браћа Качар, па Кахриман, па… али и, по многима, најбољи боксер ондашње СФРЈ,  Марјан Бенеш. Са нашим домаћином разговарамо управо дан након што је био у Бањалуци, у пријатељској посети, управо Марјану Банешу, некадашњој легенди боксерског спорта, прваку не само оне Југославије него и оне Европе, а данас човеку коме, нажалост, треба помоћ… а, прави пријатељи  то увек остају. Нажалост… кад си на врху онда… а када више ниси…

Очи нашег саговорника и покрети руку казују о томе више од сваке речи…

Своју боксерску каријеру наш је домаћин, тамо негде средином осамдесетих, наставио преко „баре“, у Америци, али није Америка за људе који не трпе наметнуте клишее и обрасце понашања који спутавају инвентивност и креативан однос према окружењу, па макар у питању био и спорт, те  убрзо проналази себе тамо где је – он. Свој на своме.

Започиње приватни бизнис, најпре у Београду, потом наставља у Бечу, па на Кипру, а онда се вратио у Србију и, са свим својим искуством из приватног бизниса, запошљава се у државној фирми, у Дунав осигурању, у ГФО Панчево, да би од пре три месеца преузео и функцију директора ове филијале највеће осигуравајуће куће у Србији.

Наш је домаћин, у правом смислу те речи,  Драгољуб Маловић, директор ГФО Дунав осигурања у Панчеву, и ово је његов први разговор за медије са те функције, на чему му посебно захваљујемо. Али када смо код медија, да споменемо и то, наш саговорник је и наш бивши колега, пошто се, осим боксом и приватним бизнисом, извесно време бавио  и новинарским послом: имао је своје ауторске емисије о бившим успешним спортистима, и то на више телевизија, на Палми, на ЈУ инфо и на ТВ Политика.

-Рад у државној установи, која се бави једним по много чему специфичним послом, за мене је нови изазов, али и задовољство да своје досадашње разноврсно и не мало искуство из приватног бизниса, где се и те како добро знају правила понашања професионалног менаџмента како би био бољи од конкуренције, пренесем  и у посве новом амбијенту, где је држава послодавац, а директор њен најодговорнији менаџер – каже директор Маловић, додајући да је, при том, имао и среће, најпре,  да уђе у један кохерентан и амбициозан колектив, пун позитивне енергије,  а потом и да буде на челу уиграног тима који је добро испекао свој занат и који је успешно савладао и  оне најтеже лекције  из области успешног менаџерског реаговања на све изазове тржишта у свим предвиђеним, па и непредвиђеним околностима, ако већ до њих мора доћи.

ВИЗИЈА И ТИМСКИ РАД… директор Маловић са делом тима који побеђује

-У сваком послу, посебно овако специфичном, где још до многих није допрла свест о значају осигурања и где се до те свести стиже тек након што нас, на пример, градоносни облаци  изненаде усред јула, као што је то било 2014. године, посебно је важно реаговати на време и  увек бити бар за корак испред конкуренције. На богатом менију пожељно је што чешће имати нешто ново, потом,  увек имати адекватан одговор на сваки нови изазов који носи сутрашњи дан и, коначно, ефикасно и брзо удовољавати и најпробирљивијим потребама и захтевима својих осигураника, уз поузданост, која се већ подразумева – напомиње Маловић, подсећајући да је Дунав осигурање, по свим тим критеријумима, и не само тим, испред конкуренције, што потврђује и чињеница да  више од трећине српског тржишта осигурања  покрива управо ова осигуравајућа кућа.

САМО У ДУНАВУ
Идући увек корак испред, компанија Дунав осигурање у својој најновијој понуди има и тзв. Cancer Protection. То је нови производ, дизајниран са циљем да пружи финансијску подршку осигуранику онда када му је највише потребна. Њиме се обезбеђује исплата једнократне новчане накнаде у случају да се постави дијагноза рака, која може да помогне да се заштити имовина и вредности које је осигураник годинама стицао и покрију индиректни трошкови везани за лечење рака, као што су губитак прихода услед дужег боловања, трошкови бриге о деци, или трошкови пута, смештаја и исхране током лечења у другом граду. 

Када говори о конкуренцији, наш саговорник подсећа и на потребу да држава што пре донесе одговарајуће законске прописе који би онемогућили да на тендерима учествују и, понекад, богами, и победе оне  фирме које препоручује само „ташна и машна“, а да на крају испаштају, ни криви ни дужни, управо они који се, не упуштајући се у проверу  бонитета сваке осигуравајуће куће, определе за бесмислено ниску понуду, а онда остану „кратких рукава“ кад дође до потребе надокнаде неке веће штете.

-У том смислу – каже Маловић – ми се трудимо да имамо коректне односе са свим конкурентским кућама које држе до свог угледа и поверења својих осигураника, управо у интересу свих потенцијалних корисника наших или њихових услуга, свеједно, како не би долазило до нелојалне конкуренције која никоме не би била од користи, а штетила би свима.

Шта је то што Дунав осигурање разликује од осталих осигуравајућих кућа?

-То је константни раст рејтинга наше осигуравајуће куће, што је последица не само наше развијене мреже по целој Србији, а не само по већим градовима, већ и нашег односа према нашим клијентима, а који се огледа у сталном праћењу њихових потреба и непрекидном контакту са животном свакодневицом, какако са оним што она јесте, тако и са оним што она може бити. Наша понуда на тржишту осигурања је, без сумње, убедљиво најразноврснија, јер се не поводимо само интересима што веће добити, него водимо рачуна да изађемо у сусрет и потребама оних корисника који нису баш високе платежне моћи или имају такву врсту проблема, које ми, упркос њиховом високом степену ризика, прихватамо као део  пословне политике једне друштвено одговорне компаније – каже наш домаћин, кога, за крај нашег разговора, питамо шта је то што он сматра  рецептом за успех у сваком, па и у послу којим се сада бави?

– Оно што ја сматрам  да је важећи рецепт сваког успеха,  то је имати визију. Уз спортски дух, зашто би он као такав био резервисан само за спорт,  и тимски рад, са правом визијом, која подразумева да на време предвидиш оно што мора доћи, успех је загарантован, а то је и разлог што сам се прихватио овог посла, и драго ми је што ћу, надам се, њиме и завршити свој активни радни век –  каже на свој специфичан начин, који напросто плени својом уверљивошћу, Драгољуб Маловић, од пре три месеца директор ГФО Дунав осигурања у Панчеву, у свом првом „директорском“ разговору за медије.

По нашем скромном мишљењу „испит“ је положио са највишом оценом. Директорски, нема шта.

С. Батало