СЛЕДИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈА... Јасмина Вујовић

Култура

Јасмина Вујовић, в.д. директорa Завода за заштиту споменика културе у Панчеву

У ЧЕТВРТ ВЕКА СТОЛЕЋА СУ СТАЛА

• Прошле године било је пуно посла у Заводу за заштиту споменика културе у Панчеву • Ове године Завод обележава 25 година постојања и биће то прилика да се сумирају резултати рада и кроз једну монографију, ако…

– Прошле, 2017. године имали смо пуно посла око споменика културе за чију заштиту смо надлежни и за све те послове смо добили новац од Града Панчева, АП Војводине и Републике Србије, наших редовних извора финансирања – каже в.д. директора Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, Јасмина Вујовић, сумирајући резултате рада ове установе током прошле године. А пре него што је кренула са набрајањем послова које је Завод завршио, в.д. директора Вујовић је напоменула да су, због објективних околности попут временских услова који понекад знају да диктирају темпо радова или процеса јавних набавки, неки послови планирани за прошлу годину остављени за ову, као и да су током 2017. године завршени и неки послови који су остали из претходне, 2016. године. Један од тих послова који ће морати бити завршени ове године је и замена громобрана на Миноритском самостану, објекту који је Панчевцима познатији као католичка црква у старом језгру града. Иако су средства за овај посао добијена у другој половини прошле године, а сам пројекат завршен, сада се чека одобрење за радове тако да ће овај посао који је финансирао Град Панчево ускоро бити и завршен.

ЈУБИЛЕЈ
  Ове године Завод за заштиту споменика културе обележава четврт века свог рада као самостална установа. Како нам је рекла в.д. директорa Вујовић, план је да цела ова година буде у знаку тог јубилеја, попут организовања изложби и предавања, али да то све опет зависи од средстава. Постоји и план штампања монографије о непокретним културним добрима jужног Баната, али за сада новца за то нема, тако да 18. марта, када је овај јубилеј, она неће изаћи, али ако се средства обезбеде то до краја ове године може бити урађено.

– Оно што смо урадили је замена бакарног лима који покрива звоник Преображенске цркве, а што није рађено од када је црква подигнута. Због лошег стања морали смо заменити сам крст, али добра ствар је то да је дрвена конструкција куполе звоника у веома добром стању. Овај посао је финансирао Град Панчево, а у плану нам је и да обновимо фасаду на звонику, за шта ћемо средства тражити на неком наредном конкурсу. Оно што је добра вест за Панчевце је то да су комплетно завршени радови на реконструкцији светионика, који су започети 2006. године и који су од тада рађена по фазама, зависно од прилива средстава. Недавно су завршени конзерваторско-рестаураторски радови на обалоутврди десног светионика и сада нам остаје само да их одржавамо, што није једноставан посао имајући у виду њихов положај на реци – објашњава наша саговорница. Она додаје да је за ову годину остало да се приведе крају и посао санације и конзервације Спомен комплекса “Стратиште” који, иако планиран, није завршен због објективних околности, а за који је средства обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Исто министарство финансирало је радове на Споменику интернирцима на гробљу у Ковину, пројекат планиран за 2016. годину, а који је завршен током прошле године, као и за реконструкцију Споменика црвеноармејцима у Војловици која је недавно завршена.

СВЕТИОНИЦИ…сада предстоји само одржавање
РАФИНЕРИЈА
  У сарадњи са НИС-ом, Завод је обавио сондажна ископавања на тлу Рафинерије у Панчеву од 2010. до 2012. године којим се дошло до доста занимљивих и богатих налаза из доба неолита па све до средњег века. То не треба да чуди пошто је ова област у близини Старчева, објашњава в.д. директора Вујовић и додаје да је ове године објављена и публикација о овом истраживању, што је финансирао НИС.

– Ових дана, зависно од временских услова, биће завршени и радови на реконструкцији кипа “Распећа” у Улици Жарка Зрењанина у Панчеву, који финансира локална самоуправа. Општини Ковин је предат и филм који је завршни део истраживачког пројекта остатака тврђаве-града у Ковину, пројекта започетог 2016. године. Из прошле године нас очекују и радови на споменику стрељаним Јеврејима на Чардаку у Делиблатској Пешчари – наводи в.д. директора Завода Јасмина Вујовић. Она објашњава да је Завод прошле године доста радио и на истраживачким пројектима, а један од њих је и пројекат истраживања керамопластике на звонику Преображенске цркве који ће доста помоћи у будућој рестауризацији овог објекта пошто открива који материјал је коришћен и у којем је стању. Поред тога, радило се на другој фази вишегодишњег пројекта истраживања индустријског наслеђа јужног Баната, који је започео 2015. а требало би да буде завршен 2022. године, када се обележава три века од оснивања панчевачке Пиваре. Овај пројекат је планиран тако да се сваке године истражи једна врста индустријског наслеђа, а прошле године су то били складишни објекти: издвојен је јединствен објекат у округу, а то је дрвени магацин на железничкој станици у Ковачици за који је у изради и предлог одлуке о његовој даљој заштити. Поред ових истраживања, стручњаци Завода су се доста посветили и археолошким истраживањима и ископавањима тако да су, како нам је рекла наша саговорница, и ових дана на терену у околини Шушаре и Избишта где обављају ископавања на локацијама на којима ће бити подигнути ветропаркови.

А што се тиче планова за ову годину, они ће зависити од средстава која ће Завод добити на пројектима за које ће конкурси тек бити расписани. Оно што је сигурно да ће се радити јесте дигитализација грађе ове установе, што је посао за следећих неколико година. За сада планирани су пројекти рестаурације фреске Деизис, изнад улаза Успенске цркве, за шта су средства добијена од Града, као и реконструкција крова цркве Свете Ане, који је оштећен у олуји 2016. године, за шта су средства такође дошла од Града Панчева. А када су у питању пројекти без којих Завод не би могао функционисати, в.д. директора Вујовић каже да се ова установа евидентирала као потенцијални партнер за међународне пројекте из области културе, тако да се нада да ће се наћи одговарајући партнери са којима би се могло сарађивати и тако обезбедити средства за заштиту неких од бројних споменика културе у Јужном Банату, територији за коју је овај завод задужен.

И. Владан