УОЧИ СПАСОВДАНА... акција мештана Црепаје на сређивању простора око Водице

Црепаја

Уређен простор око капеле на водици, као и пут до ње

ВОДИЦА ТО ЗАСЛУЖУЈЕ

• Капела као трајна успомена на насеље којег више нема

У атару села Црепаје, на потезу Стари виногради, где се некада налазило насеље Козловац, које је расељено у 18. веку, почетком 19. века  подигнута је капела, посвећена Усековању главе Светог Јована Крститеља,  и зидани крст, као трајно обележје насеља којег више нема.

Током првих деценија 20. века, поред капеле је изграђен и конак за смештај тежих болесника и њихових пратилаца. Локално становништво и данас верује да вода са ове водице лечи све болести.

Водица је  место које посећују не само становници општине Ковачица, па је стога локална самоуправа и Општине и Месне заједнице Црепаја, уочи Спасовдана и литија, одлучила да уреди објекте овог  споменика културе, простор око њега, али и пут дужине око једног километра, којим се стиже до ове црепајачке водице, као и паркинг простор поред ње.

Вредни ентузијасти радили су на кречењу, уређивању места за седење, сређивању ограде, кошењу траве… тако да  овај значајни споменик културе спремно дочекује спасовданске литије, али и старе и нове посетиоце.

(Фото: Ковачица Инфо)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.