Панчево

Сутра,  10. јуна, почиње десети Класик Фест у организацији Културног центра Панчева

КАМЕРНА МУЗИКА ЈЕ САМА СРЖ МУЗИКЕ

• Драго ми је што је сада и Стефан Миленковић први пут ту, да још више допринесе овом лепом јубилеју – истиче Огњен Поповић, уметнички директор Класик Феста

Десети Класик Фест, међународни фестивал класичне камерне музике, одржаће се од 10. до 13. јуна, у више простора у Панчеву, у организацији Културног центра Панчева. Тим поводом су на конференцији за медије у Фоајеу КЦП-а говорили Огњен Поповић, уметнички директор фестивала, Стефан Миленковић, прослављени виолиниста, и Бобан Танасијевић, уредник музичког програма Културног центра Панчева.

Огњен Поповић, уметнички директор Класик Феста, о јубиланом издању ове манифестације је рекао:  „Ово стварно јесте велики подвиг за наш град. Фестивал је почео скромно, али показало се да је идеја права и да људи то воле, и да смо ми из године у годину све успешнији. Овогодишњи програм је био предвиђен за прошлу годину, али смо због ситуације која нас је све задесила морали да га померимо. Срећом, сада смо у могућности да га и реализујемо. Заиста фестивал доживљавам слављенички, са свим својим драгим колегама и пријатељима. Драго ми је што је сада и Стефан Миленковић први пут ту, да још више допринесе овом лепом јубилеју”.

Светски познати виолиниста Стефан Миленковић је говорио о концепту и програму фестивала: „За мене је ово најлепши, најсуптилнији, а можда и најатрактивнији облик музицирања за публику. То је сама срж музике – камерна музика. Састав је је најчешће такав да видите како се ствара музика, из прве руке. То је и за нас и за публику најлепши вид комуницирања”. Миленковић је подсетио и на своје панчевачке корене: „Моја бака је из Панчева, мој отац је рођен у Панчеву, тако да имам неку везу, иако нажалост нисам био ту често колико бих хтео. Имам осећај као да сам се вратио кући, у детињство”.

Бобан Танасијевић, уредник музичког програма Културног центра Панчева, напоменуо је да ће се последње вече фестивала, ипак, одржати у дворани Културног центра Панчева, због неповољне временске прогнозе. „За ту прилику смо спремили неке специјалне визуелне ефекте, које до сад нисмо могли да примењујемо. Следеће године ћемо покушати да то последње вече изместимо  ван ужег језгра града”.

Овогoдишњи Класик Фест слави два јубилеја – десет година фестивала и 250. рођендан Бетовена. Фестивал ће бити отворен извођењем Бетовенове Прве симфоније, чиме ће свечано бити указана захвалност једном од највећих музичких генија.

Јубилеј и празничну атмосферу употпуниће Стефан Миленковић,  виолиниста светског реномеа, који ће наступити на два концерта. Поред њега, публика ће уживати и у наступима солиста Лидије Бизјак из Француске, Боштјана Липовшека из Словеније, ансамбла Гудачи Св. Ђорђа и Балканске камерне академије.

Класик Фест је настао из потребе за истицањем важности камерног извођења музике и с циљем пропагирања камерне музике на овим просторима. Сврха фестивала је неговање доброг музичког укуса грађана Панчева, пре свега младих, и уживање у врхунској уметничкој музици.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево