Ђурица Доловачки, директор ЈП
ПРИЗНАЊЕ СТРУКЕ... Ђурица Доловачки

Разговор с поводом

Ђурица Доловачки, директор ЈП “Урбанизам” Панчево

УРБАНИСТИ ЗА ЦЕО ЈУЖНИ БАНАТ, АЛИ И…

• ЈП “Урбанизам” из Панчева правни је наследник Дирекције, а данас се највише бави просторно-урбанистичким планирањем и израдом планова за све локалне самоуправе у Јужнобанатском управном округу, али обавља и бројне друге послове

  Новим прописима који су на снагу ступили 1. септембра прошле године у Србији су, као индиректни буџетски корисници, престале да постоје локална јавна предузећа која су се бавила изградњом и уређењем градова односно општина. У Панчеву је тако престала са радом Дирекција за изградњу и уређење Панчева, а реорганизацијом овог предузећа један део послова је прешао на ЈП “Урбанизам”, које је и правни наследник Дирекције. Како за Старт 013 каже директор “Урбанизма” Ђурица Доловачки, неки градови су задржали могућност да имају предузећа која ће се бавити израдом просторно-урбанистичких планова док други нису.

  – На срећу, Панчево је одлучило да, због самог свог положаја на месту укрштања великих трансевропских коридора, због своје величине и због свих својих посебности, попут индустрије, положаја на две реке, близине Београда, свог индустријског наслеђа, али и дугог и традиционално квалитетног бављењем урбанизмом, задржи ту могућност. Колеге из Дирекције које су се бавиле инвестицијама сада тај посао, на мало другачији начин, раде у склопу градске управе, а ми смо основани да се као својом претежном делатношћу бавимо просторно-урбанистичким планирањем, израдом планова, подлога и давањем стручних мишљења и предлога чиме се раније бавила Дирекција – објашњава директор “Урбанизма” и додаје да се ово предузеће, као својом другом делатношћу, бави и праћењем стања и одржавањем, како улица у Панчеву, тако и локалних, односно општинских и некатегорисаних путева који се пружају до насељених места на територији града, као и главним улицама у тим насељеним местима.

  Директор Доловачки наглашава да се предузеће, на чијем је он челу, ту не бави инвестицијама, већ само организацијом и надзором над одржавањем тих путева, у шта спада: њихове поправке, поправке ударних рупа, копање и чишћење канала, шишање траве у области тих путева, као и одржавање саобраћајне сигнализације. – Трећа, по мени наша привилегована делатност јесте одржавање Дечјег одмаралишта на Дивчибарама. То је један у Србији јединствен објекат за одмор и боравак у природи, и Панчево као град, имајући у виду наш традиционални проблем са животном средином, заслужује да има једно такво одмаралиште, посебно зато што је оно намењено деци и спортистима из нашег града – сматра Доловачки и наводи да је ово одмаралиште у претходном периоду уређено, окречено, да у оквиру њега данас функционише кухиња која задовољава све ХАСАП стандарде.

ДИРЕКТОР

Директор Доловачки је на чело “Урбанизма” дошао из редова запослених, а у овом предузећу био је на руководећим функцијама. По образовању је дипломирани просторни планер са завршеним постдипломских студијама урбанизма на Архитектонском факултету у Београду, а тренутно је на истом факултету на докторским студијама. Члан је бројних стручних удружења: члан је Председништва Удружења урбаниста Војводине као и Удружења урбаниста Србије, од којег је недавно добио и награду “Никола Добровић” за допринос у струци као најбољи урбаниста за прошлу годину. Члан је Комисија за планове Зрењенина, Ковина и Алибунара као и Комисија за комасацију Панчева и Ковина.

  Када је реч о “Урбанизму”, битно је напоменути да је, уз подршку града Панчева остварена идеја да ово предузеће постане регионални завод који ће се бавити урбанизмом за све локалне самоуправе на територији Јужнобанатског управног округа. Тако је ово предузеће потписало споразуме са Градом Вршцем и општинама Ковином, Белом Црквом, Алибунаром, Пландиштем, Ковачицом и Оповом, да за њих израђују све просторно-урбанистичке планове. То је, како каже Доловачки, и сасвим логично када се узме у обзир међусобна близина ових места као и чињеница да деле сличне, готово исте проблеме када је у питању урбанизам.

  – Логично је баш зато што је Панчево имало своју Дирекцију у којој су радили стручни људи свих профила, инжењера из свих области, попут архитеката, грађевинских инжењера, машинских, саобраћајних, геодетских инжењера, инжењера пејсажне архитектуре, које краси вишегодишње искуство у овим пословима. Ми имамо кадар, имамо све потребне лиценце, технички смо опремљени и мислим да смо зато интересантни. Поред тога, у тим пословима се трудимо да будемо тржишно оријентисани па смо тако наше услуге на тржишту понудили за 30 посто јефтиније од других, а како би се приближили потенцијалним клијентима и показали нашу ефикасност и квалитет. Те своје услуге израде просторно-урбанистичких пројеката наплаћујемо по ценовнику – објашњава наш саговорник и каже да се послови одржавања путева и рада одмаралишта на Дивчибарама финансирају из буџета Града Панчева.

  А “Урбанизам” је као предузеће учествовало у свим фазама израде Плана детаљне регулације за Северну индустријску зону где ће се ускоро остварити нове, значајне инвестиције за Панчево кроз изградњу нових фабрика и да је за тај посао и приказану ефикасност и стручност ово преузеће добило похвале. А оно што је актуелно у пословима “Урбанизма” јесу измене Генералног урбанистичког плана Панчева у Целини 1, која обухвата центар града: – План Целине 1 ће се ускоро наћи пред Скупштином града Панчева и он ће донети неке квалитативне промене, пре свега, на услов да парцела мора имати 30 посто зелених површина, што се показало као преамбициозно, па смо тај услов смањили на 10 посто, како је и у другим локалним самоуправама.

  Поред тога, почели смо да се бавимо и уређивањем дворишта, односно простора између великих блокова зграда где планирамо нове сардржаје, попут паркинга, мобилијара, зелених површина, а постоји и план о изградњи ученичког дома, што је граду као Панчево неопходно и то на простору зелене површине код Економске школе. Има ту је и доста измена које нису толико видљиве, као што је то изградња Потамишког колектора – објашњава директор Доловачки и додаје да се ове године планирају измене и у Целини 8, која покрива свих пет фабрика Јужне зоне. Поред екологије, Град ту мора да пази и на друге аспекте рада ових предузећа, попут транспорта, али и да се бори за увођење нових технологија у циљу заштите животне средине, каже он и оцењује да је НИС такав посао у Рафинерији урадио на један јако добар начин што је довело до тога да се стање, што се тиче загађења ваздуха, воде и земљишта у граду квалитативно поправило набоље у претходном периоду.

                                                                                                                         В. Илић

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево