СВЕ ЈЕ ДОБРО КАД... Милош Црњански и Тадија Сондермајер

Вршац – незаборавник

Последњи двобој у Србији, а у јужном Банату

УМЕСТО ДА ПОВУЧЕ ОРОЗ…

• Пошто је одрђен секундант, приступило се извршењу дуела…

Последњи двобој у Банату  догодио се 26. септембра 1926. године на Вршачком брегу, а дуеланти су били Милош Црњански и Тадија Сондермајер, угледни Београђанин и авијатичар.

Цитирамо записник који су секунданти сачинили истог дана: „…према закључку у записнику од данас 26. септ. ове год. у 11 сати састали су се одређени секунданти и то од стране г. Милоша Црњанског проф. и Тадије Сондермајера инж. оба из Београда, и то г. Јован Петровић и Димитрије Тошковић из Београда као секунданти г. Тадије Сондермајера, констатовали су следеће:

Одређени дуел одржан је тачно у у 4 сата на месту више села Месић по свим условима предвиђеним у ранијим записницима. Пошто је одређени секундант одмерио растојање на одређеном месту и пошто су у присуству свију нас напуњени пиштољи и коцком раздељени дуелантима и пошто је коцком одређено ко има право бирања места. г. Црњански је изабрао место и дуеланти су стали на одређена места. Затим је вођа дуела г. Петровић објаснио дуелантима усвојени начин дуела и по дужности позвао г. дуеланте на мирно решење, које су ови одбили – приступило се извршењу дуела и после команде три оба су се противника окренула и г. Црњански одмах на команду три опалио не погодивши г. Сондермајера. Г. Сондермајер није опалио, јер уместо да повуче ороз, повукао је за продужење за ороз.

Пошто пиштољ није опалио г. Сондермајер је подигао руку у вис и рекао: „Je renonce“ (ja oдустајем). Но, како је у записнику утврђено да се двобој сматра свршеним од једног метка, опалио пиштољ или не, од потписаних пала је команда: „Финиш“ (крај).

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају

ставове органа који је доделио средства.