(Фото: Градски портал)

Панчево

„Просторни агенс“, 18. панчевачко Бијенале уметности

ГРАНИЦА ЈЕ МЕСТО ГДЕ СЕ СУСРЕЋЕМО

Обраћањем градоначелника Панчева Саше Павлова и Андреја Мирчева, уметничког селектора, 28. маја је испред Галерије савремене уметности свечано отворен 18. Бијенале уметности, који носи назив „Просторни агенс“.

– Панчевачко Бијенале уметности, као реномирана културна манифестација, која траје већ чртврту деценију, уцртала је град Панчево на светску културну мапу, и по концепту, квалитету, иновативности и актуелности уметничког садржаја у конкретном културно-друштвеном тренутку представља окосницу савременог уметничког стваралаштва, и оно што је најважније покретача, како на индивидуланом нивоу, тако и целокупне заједнице. Изузетно је важно да имамо могућност да кроз богат и разноврстан програм, односно перформансе аутора из суседних земаља Хрватске, Словеније, Мађарске, али и Немачке, Аустрије, Либана, Мексика и других земаља, у свом граду имамо јединствени културни доживљај и упознамо се са савременим уметничким тенденцијама – истакао је градоначелник Павлов, позивајући Панчевке и Панчевце и све драге госте да посете Бијенале у периоду од 26. маја до 17. јуна.

Андреј Мирчев, уметнички селектор Бијенала, у свом обраћању је истакао да је био велики изазов радити на овом пројекту, али и велика част. Теме овогодишњег бијенала су: 100 година од завршетка Другог светског рата, 200 година од рођења Карла Маркса и 50 година од покушаја револуције 1968. године. Мирчев истиче да га је Панчево научило “шта је граница”, а  граница , „није ентитет који дели два народа, или две историје, већ место где се сусрећемо, бивамо, различити и слободни“, напоменуо је Мирчев.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево