РОЂЕНДАНСКА ТОРТА... зашто не и за 201. рођендан!

Ковачица

Удружење жена „Ковачица“ прославило, на свој начин, свој 101. рођендан

„КОВАЧИЧАНКАМА“ СЕ НЕ МОЖЕ А НЕ ЗАВИДЕТИ!

• Удружење жена са најдужом традицијом у Војводини, свој 101. рођендан обележило је на свој начин – Даном отворених врата, са бројним…

Удружење жена „Ковачица“ основано је 4. јула 1920. године, и овог 4. јула, ове 2001. године, обележило је свој 101. рођендан, на простору испред Галерије наивне уметности, уз присуство бројних гостију, поштовалаца рада овог најстаријег удружења жена у јужном Банату, а вероватно и у Војводини.

Ана Стано, председница Удружења, у свечаном амбијенту, у обраћању присутнима, са задовољством је истакла да  веома захвална на подршци Јужнобанатском округу и начелници Марини Томан, локалној самоуправи и председнику Општине Ковачица Јарославу  Хрубику и заменику председника Петру Вишњичком, Туристичкој организацији општине Ковачица и председници Драгани Латовљев, као   и свим чланицама које су вредно радиле да манифестација прикаже сав сјај рада и труда на очувању и унапређењу културне баштине ковачичких Словака.

ПОДРШКА… Марина Томан, начелница Округа, и Ана Стано, председница „Ковачичанки“

Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа афирмисала је овај вид грађанског активизма, посебно женског удруживања, и рекла да је то начин на који се женска удружења оснажују и развијају и да ће за свој рад увек имати подршку и локалне самоуправе и Округа, јер је то нешто што остаје као трајно сведочанство за будућност генерација које долазе. Марина Томан, иначе Ковачичанка,  најавила је и да ће „Ковачичанке“ за свој 101. рођендан добити и свој део у парку, у којем ће бити посађена, разуме се, 101 ружа, као рођендански поклон Општине,  а сваке наредне године по једна садница, и тако наредних бар још 100 година.

Јарослав Хрубик, председник општине Ковачица, рекао је да је Општина Ковачица, упркос пандемији и изазовном времену за општинску касу, успела да одржи стабилан буџет и по већ  утврђеном темпу и ове године за невладине организације и удружења издвоји значајна средства, и то само у области културе – 2.000.000 динара. Од тог, конкретно,  Удружење жена „Ковачица“ добило је 100.000 динара за свој пројекат, а додатно је подржано и са 100.000 динара од компаније Дунав осигурање.

ПОДРШКА, ТАКОЂЕ… Јарослав Хрубик, председник општине, на „Дану отворених врата“

О манифестационом туризму, као   виду туризма какав управо негују и развијају удружења, говорила је  Драгана Латовљев, директорка Туристичке организације, која је истакла да је  Туристичка организација општине Ковачица помогла организацију „Дана отворених врата“, а неизоставна подршка дошла је, дакако,  и од Галерије наивне уметности. као  и од Основне школе „Млада поколења“ и директорке Ањичке Биреш.

На  „Дан отворених врата“, а поводом 101. рођендана „Ковачичанки“, са пригодним поклонима дошле  су и бројне гошће, из Вршца, Уљме, Црепаје, Уздина…

(Фото: Ковачица Инфо)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.