УВЕК ЗА КОРАК ИСПРЕД... Оливера Цицовић

На кафи са…

Оливером Цицовић, директорком Центра за културу општине Алибунар

СВАКО СЕЛО ИМА НЕКУ СВОЈУ ПРИЧУ

• Како је ова установа постала епицентар најразноврснијих културних дешавања у овој малој јужнобанатској општини
• Бројне културне манифестације као израз мултикултуралности и националног идентитета ове вишенационалне средине

Задовољство је разговарати са њом, не само зато што увек има спреман одговор на свако питање, чак и више од тога, него и зато што својим начином одговарања на питања  просто инспирише саговорника на нова питања и потпитања, не ретко потпуно невезана са првобитном темом разговора. А није ни чудо…

Оливера Цицовић је дипломирани менаџер у медијима, и откако је на функцији директора Центра за културу ова установа је постала епицентар најразноврснијих културних дешавања у овој малој јужнобанатској општини, увек са новим садржајима и увек са све више учесника, како оних који те садржаје креирају тако и оних који их гледају.

ЕПИЦЕНТАР… одавде све почиње

-Наша све бројнија публика у протеклој години имала је прилику да, сем у традиционалним манифестацијама, ужива и у преко стотину културних дешавања, најразноврснијег садржаја, од фолклора и балета, преко позоришта и филма, до песничких вечери и изложби слика, и то у новој галерији коју смо направили у алибунарском Дому културе – започиње причу наша саговорница, посебно истичући задовољство чињеницом да Центар за културу својим активностима „покрива“ сва општинска насеља, као и све веће учешће деце у у културним дешавањима, било да је реч о њиховом активном ангажману или као гледаоци дечјих позоришних представа, свеједно. Узгред, гледање позоришних представа за децу је бесплатно, баш као што је бесплатно и бављење фолклором, јер осим добре воље, никаква чланарина није потребна.

-Циљ нам је да децу из кафића преусмеримо на посете радионицама и учешће у секцијама, како бисмо их у што већој мери везали за културне садржаје, посебно оне фолклорног карактера, у којима се у највећој мери одсликава огромно богатство наше мултикултуралне средине, са свим обичајима и традицијом овог краја – напомиње директорка Цицовић.

Од наше елоквентне  и лепе (насловна страна је насловна страна!) саговорнице сазнајемо да су фоклорне секције алибунарског Центра за културу освајале и прва и друга места на републичким такмичењима фолклора, и том смислу директорка посебно истиче ангажовање Игора Бокшана, уметничког руководиоца фолклорног ансамбла из Банатског Карловца (случајно или не, и гђа Цицовић је Карловчанка), али и румунски фолклорни ансамбл из Владимировца, којим руководи Бенони Букур, који је познат по вокалним солистима, који се сврставају међу најбоље у Србији кад је у питању румунски мелос. Сем тога, ту је и новоосновани оркестар Центра за културу, под руководством Кристијана Ђуђе, чијих свих 12 чланова имају пуно музичко образовање.

Кад је реч о гостовањима, алибунарски фолклорни ансамбл је гостовао у Малмеу, карловачки у чешком граду Микулову, владимировачки и Румунији…

САЈАМ КУЛТУРЕ… Оливера Цицовић на Банат Фесту 2018.

-Много бих вам простора одузела да вам набрајам све манифестације које се организују под нашим окриљем, али „Банат Фест“ морам, јер је то прави сајам културе, на којем су се прошлог августа смењивали фолклораши и тамбураши свих националних заједница наше општине, затим, поете на српском, румунском и мађарском језику, да би сајам био завршен спектакуларним рок концертом. Сем тога, на сајму је на специфичан начин презентована културна баштина и национална кухиња свих народа, а да све протекне у најбољем реду бринули су се вредни чувари – Лала и Соса, маскоте направљене од стиропора, одевене у народну ношњу, разуме се – каже наша саговорница, наглашавајући сваки сегмент реченица са посебним задовољством и осмехом, који смо посве разумели.

На сајму су учествовале и жене, чланице удружења жена, које су својим рукотворинама употпуниле етно доживљај до крајњих граница уметничког израза, чиме су, како каже директорка Цицовић, „на свеобухватан начин приказана најупечатљивија својства националног идентитета и Срба и Румуна и Словака и Мађара, јер то је то богатство наше општине којим се ми с разлогом поносимо“.

Споменула је наша саговорница и бројне друге манифестације, свако село има неку своју причу у том смислу, али да ми не пропустимо да поменемо „Јесењи песнички маратон“, који је од општинске прерастао у манифестацију републичког карактера, као ни „Дане Милоша Црњанског“, јер зна се шта значи Црњански за српску књижевност, а зна се и да је младалачке дане најрадије проводио у Иланџи.

Хајде да се не огрешимо о жене, на разним туристичким манифестацијама у општини Алибунар,  које организује Центар за културу општине Алибунар, своја етно достигнућа редовно исказују Удружење жена „Етно бракус Алибунар“, затим владимировачке „Вредне руке Баната“, селеушко Удружење „Марија Прита“ , па „Јаношичанке“…

-Алибунар има шта да понуди љубитељима културног стваралаштва, и ту је и наша шанса и за озбиљније туристичке понуде, о чему ћемо у наредном периоду и те како водити рачуна, немамо времена за губљење, и моје су амбиције увек за корак испред тренутних могућности, али, боже мој, како бисмо другачије ишли напред, ја никад нисам задовољна постојећим и зато, обећавам, биће нових изненађења за нашу верну публику, јер општина Алибунар то заслужује – завршава причу директорка Центра за културу општине Алибунар Оливера Оља Цицовић, најављујући прво изненађење већ за 8. март.

Нећемо га открити, нека остане изненађење, а нашој саговорници захваљујемо на кафи и, разуме се, на томе што нам је прву страну учинила тако лепом.

С. Батало