ФАТАЛНА ЉУБАВ... Исидора и Сергеј
ФАТАЛНА ЉУБАВ... Исидора и Сергеј
Љубав и смрт
Трагичне љубави великих песника – Исидора и Сергеј

  УБИ ИХ  ПРЕЈАКА СТРАСТ

    • „Говорили сте о растанку, јер патите, јер вам се смучио мој живот прљав, и да је време да се послу вратите, а мој је усуд да све дубље срљам“ (Писмо жени) 
• Он се обесио о радијатор, а она се удавила његовим поклоном излазећи из кола…

Исидора Данкан је рођена у Сан Франциску 26. маја 1877. године у ирској породици. Од малих ногу исказивала је страст за плес и увелико сањала о сјају позорнице.

Стварност је, међутим, била сурова. Исидора, њена мајка и сестре буквално су гладовале. Без пара у џепу стигле су некако у Чикаго и издржавале се тако што је Исидора наступала у неком ресторану. Због свог чудног поимања балета – на музику Шопена и Моцарта била је боса и скоро гола – од публике је извиждана, а од критике урнисана. Одлази у Лондон.

Тамошњи богаташи, који су жудели за новаторијама, подржали су је уз обилну финансијску подршку. Кренула је на турнеју по Европи и свуда је доживела изузетан успех. Наступала је боса, у провидним туникама. Париски сликари су је сликали, вајари вајали, а сви су је волели. Њено двоје деце, рођених у различитим везама, умрло је несрећним случајем.

Године 1905. одлази у Русију, разгневивши запад проглашавајући се „црвеном“. Убрзо постаје фатална по Сергеја Јесењина, у чијем су живот жене играле важну улогу, било да су у питању ситне или крупне љубави или само авантуре.

Убрзо, по завршетку „досадног“ брака, у којем је добио ћерку Татјану, Јесенин упознаје „перверзну“ странкињу, и њиховом везом почиње да се бави и америчка и руска јавност. Венчавају се, иако Јесењин не говори њеним, а она познаје само неколико речи руског језика.

Јесењин се сасвим сели у палату Балашова, где почињу оргије и туче, а заслепљена Исидора јури Јесењина по целој Москви. Обичним људима смешни су односи жене, на заласку лепоте и страсти, и песника у пуној младости. Иако је она од њега старија скоро 20 година, љубавницима је све јасније да једно без другог не могу. Када је први пут видео њену игру, он открива посебну страст, која окива и Исидору. Да га одвоји од ноћних локала, прљавих жена, пијаних другова, који су га наговарали да бежи у Персију, да би га спасила за себе и књижевност, пристаје да се венчају. Не знајући шта ће с рукама, песник на тренутак несвесно обавија Исидорин шал око своје руке. Тај шал ће јој доћи главе.

Буран брак балерине и песника ускоро доживљава крах. Трајао је само једну годину. После тога, Јесењин се жени још два пута, али ни након његовог самоубиства (у наступу тешке депресије обесио се о радијатор у једном хотелу), Исидора није могла да се скраси.

Док се 13. септембра 1927. возила колима, око врата је имала онај свилени шал.

У брзини шал се обмотао око точка, окончавши на тај начин, гушењем, живот славне играчице.

 (Старт 013)