РУМУНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Гребенац- знакови поред путa

РУМУНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВA ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

    • Црква је 1991. године проглашена за споменик културе од великог значаја

Румунска православна црква посвећена Вазнесењу Господњем утврђена је као за споменик културе 1975. године, а за споменик културе од великог значаја проглашена је 1991. године.

Румунско становништво досељавано је масовно у село Гребенац од друге половине 18. века. Храм је међутим, по свему судећи, настао у првој половини тог века, док су његово већинско становништво махом чинили Срби.

Црква има изглед правоугаоне грађевине са улазним тремом, плитким певницама, дрвеним, полуобличастим и омалтерисаним сводом и плитким отвореним тремом на западној страни, над којим је сазидан барокни забат са звоником. Црква је временом преграђивана, али је заджала неке занимљиве особине карактеристичне за старију сакралну архитектуру овог подручја, попут једноставних пропорција и ниског дрвеног малтерисаног свода. У Банату је сачувано само неколико таквих богомоља.

Резбарија иконостаса и тронова изведена је у барокно-класицистичком стилу. Аутор икона на иконостасу, нажалост, није познат. Све иконе су пресликане 1936. године, укључујући и оне на архијерејском  и Богородичином трону, где је остала забележена 1811. године, када се датује и иконостас.  Сачуване су и три значајне иконе из 18. века: једна  зографска Свете Тројице и две барокног израза, Богородичина и Светог Архангела Гаврила. Све три су конзервиране и рестаурисане  1976. године.

У зидовима или поред цркве уграђени су или постављени надгробни споменици, остаци старог гробља.

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)