ПОЧЕТАК 1863... а садашња зграда Гимназије подигнута је 1888. године

Панчево

У току су радови на сређивању просторија средњих школа у Панчеву

НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА СА НОВИМ…

• Како теку радови, уверила се мр Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, која је истакла да је Град за санирање простора средњих школа Панчева ове године издвојио 9.400.000 динара

Као и ранијих година, тако и ове, за време школског распуста обављају се неопходни радови на подизању квалитета наставе у основним и средњим школама Града Панчева.

У то како теку радови на уређењу средњих школа уверила се мр Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, која је посебну пажњу посветила Гимназији „Урош Предић“, једној од најстаријих просветних установа у Србији, коју су завршили многе познате личности из света културе и уметности.

Време школског распуста, односно време када нису ту ни ученици ни наставници, користи се за санирање простора школа, како би спремно дочекали нову школску годину. Из буџета града Панчева је ове године издвојено 9.400.000 динара за текуће одржавање за осам средњих школа. Најчешћи радови у средњим школама јесу санација фискултурних сала и уређење школских дворишта, репарације и фарбање улазних врата, делова фасаде, зидова у школи, санација кровова и радови на санитарним чворовима. Већина ових радова је у току и свакако ће се завршити до почетка нове школске године“, истакла је мр Татјана Божић.

Иначе, зграда Гимназије и зграда фискултурне сале, која је њен саставни део, Одлуком Владе Србије утврђени су, 1997. године, за споменик културе, као непокретно културно добро. Градња зграде садашње Гимназије започета је 1887. године, завршена је следеће године, када је саграђена и фискултурна сала. Међутим, за годину оснивања Гимназије рачуна се 1863. година, година када је Царско-краљевска нижа реалка, основана 1851. године, преименована у Царско-краљевску вишу реалку, школу на немачком језику, коју је тада похађао и Лаза Костић, родоначелник српског романтизма. Поред Лазе Костића, панчевачку Реалку похађали су и Урош Предић и Михајло Пупин, а један од наставника Гимназије био је и Милош Црњански.

И због тога, свако улагање у сређивање ове култне средње школе никада није сувишно.

(Фото: gimnazijaurospredic.edu.rs)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево