ОТВАРАЊЕ... Александар Стевановић на отварању 36. „Сланинијаде“

Качарево

У току је још једна, 36. по реду, чувена качаревачка „Сланинијада“

БРЕНД КАЧАРЕВА И ЈУЖНОГ БАНАТА, ПА И…

Локална самоуправа ће увек подржавати овакве и сличне манифестације, које се углавном одржавају у нашим насељеним местима, која промовишу манифестациони, али и сеоски туризам – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева, на отварању „Сланинијаде“

Уз присуство 300 излагача, у Качареву се, од 16. до 19. фебруара, одржава још једна, 36. по реду, гастрономска, привредна и туристичка манифестација, чији назив све говори, а то је Сланинијада. Како кажу организатори, на „Сланинијади“ је изложено 100 тона сланине и 400 тона других производа.

Качаревачки бренд отворио је Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

Пошто је поздравио све присутне и истакао да му је част што је поново у Качареву, градоначелник Стевановић је рекао:

Примећујем да је заинтересованих излагача и гостију који посећују ову манифестацију сваке године све више и да се препознатљивост Сланинијаде проширила и изван граница наше земље. Сланинијада представља бренд Качарева, Панчева, читавог јужног Баната и једна је од најукуснијих и најмасовнијих манифестација која нас позиционира у сам врх на мапи етно-туризма. На најбољи могући начин промовише гурманске специјалитете из нашег краја, који привлаче госте током читаве године, не само док траје ова манифестација. Значај Сланинијаде је вишеструк, јер поред унапређења туризма, представља и прилику да излагачи покажу своје умеће, труд и рад, да кроз специјалитете квалитетом отворе себи врата на будућа тржишта и на тај начин унапреде развој предузетништва малих и средњих предузећа.

КАКО ОДОЛЕТИ… градоначелник Стевановић и посланик Младеновић у обиласку штандова

Локална самоуправа ће увек подржавати овакве и сличне манифестације, које се углавном одржавају у нашим насељеним местима, која промовишу манифестациони, али и сеоски туризам, које одржавају обичаје и традицију нашег мултикултуралног краја и доприносе привредном развоју нашег јужног Баната. Знам да сте нестрпљиви да чујете ко су овогодишњи победници и уживате у културно-уметничком програму и богатству укуса наше традиционалне кухиње на овом јединственом сајму сланине, меса и месних прерађевина, зато проглашавам 36. Сланинијаду” и званично отвореном.“

Сланинијада је највећа привредно туристичка манифестација у овом делу Србије, а по својој садржини јединствена је у свету и збо тога, од прве године одржавања, те своје изазива велико интересовање у целом свету, чиме је врло брзо попримила интернационални карактер.

Милан Ајдер, један од оснивача Сланинијаде“ истиче како нико није могао ни претпоставити докле ће ова манифестација стићи и да је зато веома задовољан што је био и остао део тог оснивачког тима.

Крсто Шалетић, један од организатора овогодишње Сланинијаде“, каже да је и ове године владало велико интересовање излагача и да је жири, међи 184 узорка, имао тежак задатак да изабере оне најбоље.

Бранко Бокун, председник Савета МЗ Качарево, подсећајући на значај „Сланинијаде“ за Месну заједницу и грађане Качарева, истакао да је поносан на чињеницу да у Качарево за само некилико дана дође и до 100.000 посетилаца из целе Србије, па и из иностранства, као и да је Сланинијада од изузетне важности за Месну заједницу и становнике овог места.

Нама је то значајно јер тако покрећемо туристички и привредни развој нашег места. Наши домаћини угосте своје пријатеље и родбину, продају своју робу, а Качарево искаже себе на један најбољи гастрономски, туристички и економски начин” – истакао је Бокун.

А ево и ко су победници у различитим категоријама:

– Домаћа сланина:

1. Ненад Војиновић, Кузмин

2. Дамир Бенка, Ковачица

3. Горан Трајковски, Качарево

-Индустријка сланина:

* Месара „Бурјан“ Панчево

– Инострана сланина:

1. Љубица Паовић, Црна Гора

2. Никола Дотлић, Словенија

3. Дамјан Гаврилоски, Македонија

– Најбоља сланина од мангулице:

*Миле Филиповски, Качарево

-Најдебља сланина:

*Миле Тодосијевић, Качарево

-Занатска сланина:

1. Славица Ракић, Бачинци

2. Прерада меса „Лемајић“, Шид

3. Јелена Стојановић, Мачкат.

(Фото: Војводина уживо)