ДУХ ТРАДИЦИЈЕ... румунски фолклор - културно богатство Војводине и Србије

Локве

У току је 63. Фестивал румунске музике и фолклора

БРАТСКИ НА ПИСАЊУ НОВИХ СТРАНИЦА ИСТОРИЈЕ

Општина Алибунар ће и даље помагати и одржавати овакве манифестације, да кроз њих заједно очувамо традицију и пишемо једну нову историју, заједно, као два братска народа – поручила је Зорана Братић, председница Општине Алибунар, на отварању фестивала

Румунски фестивал музике и фолклора из Војводине – Републике Србије, 63. по реду, који се ове године одржава у Локвама, у Општини Алибунар, прве вечери, 16. августа, започео је наступом фолклорних група, вокалних и инструменталних солиста, из Локава, Овче и Уздина.

Пре почетка програма, у просторијама Месне заједнице Локве одржана је презентација румунске народне ношње.

Фестивал је, у друштву са др Валентином Ардељаном, председником Националног савета румунске националне мањине, отворили Зорана Братић, председница Општине Алибунар:

Слободно могу да кажем да је моје срце пуно јер смо после читаве деценије поново ми домаћини једног овако великог фестивала, не само за нашу општину, већ и за целу Војводину. Општина Алибунар стоји као чврст ослонац у организацији оваквих манифестација које имају за циљ неговање и промовисање традиције. Такође бих желела да напоменем да ће и у наредном периоду Општина Алибунар помагати и одржавати овакве манифестације, да кроз њих заједно очувамо традицију и пишемо једну нову историју, заједно, као два братска народа – поручила је Зорана Братић.

Присутнима се обратио и Нинослав Јовановић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Србије.

Поштовање, мултикултуралност, мултуетничност, мултуконфесионалност је нешто што одликује Војводину и нашу Републику Србију. Влада ће настављати да подржава овакве програме и овакве пројекте. Ваш језик, култура и традиција је темељ куће који се зове идентитет и то не смете да заборавите и из тих разлога сам ја данас овде да вас поздравим, да вам се захвалим на могућности да говорим, али и ида вам пружим једну врсту подршке као и до сада, и да вам кажем да ће Влада Републике Србије бити и даље ту уз вас. Оволики број људи говори да је ово важан дан за румунску националну заједницу – истакао је Нинослав Јовановић

Овогодишње издање фестивала подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Национални савет румунске националне мањине, Општина Алибунар, Новинско издавачка установа Либертатеа, Завод за културу војвођанских румуна, Центар за културу општине Алибунар, Туристичка организација Општине Алибунар и Месна заједница Локве.

Фестивал у Локвама траје до 19. августа и током четири дана на сцени ће се, својим играма и вокалним и инструменталним наступима, представити преко 1500 аматера из Војводине, а све у духу очувања и афирмације румунске културне традиције, која има изузетно широк дијапазон.

И у циљу очувања свега тога, у чему је општина Алибунар надалеко препознатљива.

(Foto: TV PA)
Медијски пројекат „Општина Алибунар – много је раскрсница, али један је путоказ“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио
средства.