ДАН ПЕШАЧЕЊА... ех, кад би био много чешћи

Бела Црква

У организацији Планинарског друштва „Карпати“ обележен Дан пешачења

ОД ГРАДСКОГ ПАРКА ПА ДО ЛЕПЕ НЕРЕ

• Стазу дугу седам километара, захваљујући директорима и професорима школа,  ове године препешачио је  чак 341 учесник ове и те како корисне манифестације здравог живота 

У Белој Цркви је, што је већ традиција,  обележен је 14. септембар, Дан пешачења. Ову манифестацију специфичног карактера покренуо је Планинарски савез Србије, који је и њен покровитељ, а  уз подршку Министарства омладине и спорта и Министарства науке, просвете и технолошког развоја.

Већ трећу годину заредом, у Белој Цркви Дан пешачења организује Планинарско друштво „Карпати“, које је члан Планинарског савеза од оснивања.

-За разлику од претходне две године, када су локације биле Загајичка брда и Мали песак, ове године смо одлучили да полазак буде из Беле Цркве, односно из Градског парка, како би што више људи могло да узме активно учешће. И били смо у праву. Чињеница да је стаза од Градског парка до реке Нере, у дужини од 7 км укупно, утицала је и на бројност, која је била ван свих очекивања. У односу на прошлогодишњих 78, ове године број учесника достигао је бројку од чак 341,  а све захваљујући школама, које су на препоруку Министарства науке, просвете и технолошког развоја узеле активно учешће у овој републичкој акцији, а која за циљ има пешачење као вид спорта и рекреације, као и социјални и едукативни карактер, јер се деца током трајања акције друже и упознају околину у којој живе, те овим путем захваљујемо директорима школа, професорима и наставницима, а нарочито учитељицама разредне наставе које су на пешачење повеле најмлађе – каже Милица Кнежевић, секретар Друштва.

-Број учесника је био заиста велико изненађење, те је и одговорност на организаторима била већа. Стаза је била дуга око 7 км у оба правца, а колона учесника је била непрегледна. Од Градског парка кренули смо пут реке Нере пешачком стазом, некадашњом алејом, а затим и земљаним путем до саме градске плаже на Нери. Учесницима су на циљу подељени слаткиши, а имали су могућност и да чују понешто о реци Нери, која је део заштићеног подручја Предео изузетних одлика „Караш-Нера“, те смо након заједничког фотографисања кренули истим путем назад. А, Нера к’о Нера, дочекала нас је у прелепим бојама, онако чиста и златоносна, планинска, а у равници, што са живим светом који је настањује представља њену посебност.

Морам да кажем да је акција имала и еколошки карактер. Наиме, уочено је да су појединци остављали смеће за собом, те је и једна пластична флаша од воде, коју су добили од организатора, завршила у реци. То је била прилика да се каже нешто и о екологији, односно да наша околина зависи од нас самих и одлучили смо да то и покажемо на делу. Многи учесници су помогли водичима и организаторима, те је дуж целе трасе сакупљено скоро десетак великих џакова, углавном пластике, лименки и сличног отпада, који је затим одложен на одговарајуће место – истакао је Угљеша Кужелка, члан Управног одбора „Карпата“

С обзиром да број учесника ове републичке акције расте из године у годину, како на нивоу Србије тако и у Белој Цркви, Дан пешачења 2020. ће представљати велики изазов. Планинарско друштво „Карпати“ из Беле Цркве позива све заинтересоване грађане наше општине, а и шире, да се прикључе Друштву и буду активни у пешачењу и природи током целе године.

СиБ

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.