КРУПНИМ КОРАЦИМА... Душан Дакић

Алибунар

Душан Дакић, председник Општине Алибунар

КИНЕЗИ НИСУ СЛУЧАЈНО ПОСЕТИЛИ АЛИБУНАР

• Ускоро почетак изградње  нових ветрогенератора
• Пројекат енергетске ефикасности за Дом здравља
• Локална самоуправа као сервис грађана и привреде

Са председником општине Алибунар Душаном Дакићем разговарали смо о инфраструктурним радовима на свим пољима, о новим инвестицијама, ономе што је већ урађено или што ће се ускоро радити у овој малој, али перспективној општини.

Кад је у питању привреда, Дакић подсећа на скорашњу посету кинеских инвеститора и чињеницу да је већ стигло једно писмо о намерама. Иначе, у општини Алибунар у току је инфраструктурно опремање индустријских зона, и то чак на три локације.

-Ми морамо бити не само сервис грађана него и сервис привреде, и зато се интензивно бавимо како  на привлачењу  инвеститора, тако и на омогућавању што бољих услова онима који већ раде у нашој општини. Сходно томе, отворено је и одељење за куваре при Средњој школи „Доситеј Обрадовић“, нажалост није било интересовања за обућарски смер, иако у Алибунару успешно послује Фабрика обуће „Парилаб“, која тренутно запошљава преко 300 радника, што ја за нашу малу општину од изузетног значаја – каже Дакић.

ЦРКВА
Општина Алибунар има изузетну сарадњу са црквеним властима. Већ смо помињали поклон Општини Светосавског дома у Иланџи, али и Општина се „одужује“ на одговарајући начин, као нпр. сређивањем кровова на црквама у Добрици и обема црквама у Алибунару, и српске и румунске, као помоћи око облагања бакром звоника цркве у Владимировцу

СРЕЂЕНЕ… Српска и Румунска црква у Алибунару    Од већих инвестиција, Дакић помиње скорашњи почетак изградње нових ветрогенератора, са 57 турбина,  чији ће инвеститор, поред тога, изградити и асфалтни пут од Владимировца до Селеуша. Треба напоменути да ће од оних већ постојећих ветрогенератора, који већ увелико производе струју на потезу између Владимировца и Алибунара, Општина Алибунар, осим других користи, имати и не малу ренту, која ће значајно допринети повећању општинског буџета.

Председник Дакић каже и да се ушло у реализацију пројекта енергетске сфикасности Дома здравља, за шта је од Републике добијено 25 милиона динара, док ће Општина партиципирати са средствима у износу од 15 милиона динара.

Што се културних установа тиче, Дакић каже да се и ту доста урадило, тако да је уређен Дом културе у Јаношику, као и кровна конструкција Дома културе у Селеушу, а што се културних садржаја тиче, о томе, каже Дакић, с посебним успехом брине Оливера Цицовић, директорка Центра за културу општине Алибунар.

Од инфраструктурних радова, Дакић каже да се константно ради на сређивању путне мреже, тротоара, као и атарских путева. Тако је сређена централна улица у Алибунару, рехабилитован пут за Девојачки бунар, сређују се улице по другим насељеним местима.

НАЧЕЛНИЦА
Председник Душан Дакић истиче изузетну помоћ у свему од стране начелнице Јужнобанатског управног округа Данијеле Лончар, која је и сама Алибунарчанка, пореклом („по бабине линије“) из Селеуша, то не можемо да пропустимо да не кажемо.

-Што се водоводне мреже тиче, изграђен је нови бунар у Владимировцу, затим на Девојачком бунару, мада тамо још треба решити проблем са  нелегалним прикључцима, а ради се на пројектима решења проблема са техничком водом у Николинцима, као и на замени дотрајалих цеви у свим насељеним местима општине – каже наш домаћин, посебно истичући на том плану активности јединог комуналног предузећа у општини, ЈКП „Универзала“ и изузетну посвећеност послу директорке Зоране Братић, иначе, Селеушанке, да ми додамо.

С. Батало

Пројекат „Општина Алибунар – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у пшодржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.