ЗА ПРИМЕР... Јасна Крсмановић на свом радном месту

Посетили смо…

Јасна Крсмановић, библиотекарка у Библиотеци „Параквад ВШ“ у Вршцу

БИБЛИОТЕКА ЈЕ МОЈА ПРАВА ОАЗА МИРА

• У Вршцу већ годину дана ради издвојено одељење Градске библиотеке намењено особама са инвалидитетом
• Рад са корисницима је изазов, али и драгоцено искуство – каже Јасна, мастер компаративне књижевности са теоријом књижевности, која је написала четврту књигу, говори три језика…

У Вршцу је пре годину дана отворено издвојено одељење Градске библиотеке намењено особама са инвалидитетом, а како је оно настало кроз сарадњу Градске библиотеке и Удружењем „Параквад ВШ“, име је добило по овом удружењу. У Библиотеци „Параквад ВШ“ дочекала нас је Јасна Крсмановић, библиотекарка која већ годину дана сваког поподнева помаже својим суграђанима са инвалидитетом да користе све оно што им ово одељење нуди.

ПОЕТА… Јасна у Културном центру на књижевној вечери
  • Градска библиотека и удружење „Параквад ВШ“ су потписали меморандум о сарадњи, уз подршку Града Вршца и тако је дошло до мог запослења и отварања овог посебног, истуреног одељења Градске библиотеке. Библиотека „Параквад ВШ“ је осмишљена да задовољи читалачке потребе особа са инвалидитетом са територије Града Вршца. Сваког четвртка библиотека доставља жељену литературу и штампу на кућне адресе чланова који нису у  могућности лично да дођу. Почетак рада био је и леп и тежак. Тежак у смислу како особи са инвалидитетом приближити књигу, која не воли да чита, и друго, како наћи начин да их мотивишеш да изађу из куће и дођу до библиотеке – објашњава Јасна и додаје да се трудила да нађе адекватна решења за ове проблеме. И у томе је успела јер, како сама каже, прво су особе са инвалидитетом изашле из куће па су, за почетак прочитали новине, а онда су постепено дошли и до првих књига које нису лектира и које нису морали прочитати.

За ових првих годину дана рада истуреног одељења, одржано је низ активности, попут  прве прочитане књиге за слепе и слабовиде особе ,,Мале приче Великог рата“, аутора Милана Богојевића. Затим, радионица читања, у којој од самог почетка најактивније учествују Никола Маринковић и Стефан  Дамјанов, који су како  радионице одмичу све бољи и бољи,  на опште задовољство и деце и родитеља, уз које су они напредовали, што и јесте основни циљ, додаје наша саговорница и напомиње да Библиотека „Параквад ВШ“ данас има 42 члана.

КЉУЧ
 Јасна Крсмановић је најбољи пример да се својим трудом и радом може постићи све, па чак и оно што многи мисле да је немогуће, посебно за особе са инвалидитетом. Јасна живи са последицама церебралне и дечије парализе, до данас је имала 13 операција  и два епи напада али је, упркос томе, уз подршку своје самохране мајке, сестре, њене породице и других добрих људи, успела да редовно заврши основну и средњу школу, као и основне и мастер студије  Компаративне књижевности са теоријом књижевности, са просеком само нешто мањим од десетке.
Познаје енглески, француски и шпански језик. Ауторка је три књиге, а ових дана из штампе је изашла и четврта, под именом „Кључ“, чија је промоција, у четвртак, 25. септембра, у Градској библиотеци.
  Пре годину дана Јасна је почела да ради као библиотекарка у истуреном одељењу Градске библиотеке Вршац што је остварење њеног сна, а оно што је у блиској будућности очекује јесте полагање стручног испита.
  • Трудим се да им помогнем колико могу и бодрим их на том путу образовања, посебно пошто су и мени говорили да ја то све не могу, али сам на крају успела. Радује ме сваки њихов успех, све их бодрим да не посустану на свом путу, да буду бољи од мене, а мени ће то бити највећа награда и признање, баш као и сваки њихов осмех… Сви су задовољни нашим радом а посебно наши чланови који су добили прилику да изађу из својих домова и да, дружећи се са књигом виде неки бољи свет. – каже Јасна и напомиње да је током ових првих годину дана рада Библиотеке много њених чланова стекло навику дружења са књигом, али додаје да мора издвојити једног од млађих чланова, Стефана Дамјанова, који је најактивнији корисник библиотеке и читалац који недељно успева да прочита три књиге, углавном о животињама које су тема која га и највише занима.

  • Рад у библиотеци је за мене изазов, али и незмерна драгоценост. Лако је некој особи која воли да чита помоћи око избора књига а када то није случај, потребно је допрети до њих. Обично почнем питањем шта воли да ради и на основу одговора   препоручим неку књигу везану за ту тему која их занима. И тако радим свакога дана, зависно од интересовања и потреба чланова библиотеке, успевам да их мотивишем да читају. Поред тога, неке чланове сам успела да научим да користе Кооперативно онлајн библиографски систем и сервис (COBISS.RS) и самостално претражују књиге – открива наша саговорница мале тајне библиотекарског посла којим се бави сваког дана. Како сама каже, не би мењала ове дане од када је почела да ради ни за шта на свету пошто и сама стиче нова знања и искустава кроз рад са корисницима, а која су за њу драгоцена. Зато каже да је њена библиотека њена оаза мира у којој се лепо и пријатно осећа.

Истурено одељење вршачке Библиотеке носи име Удружења „Параквад ВШ“, удружења које је веома активно по питању рада са особама са инвалидитетом. Како нам је рекла Јасна Крсмановић, ово удружење реализује читав низ активности, од превоза особа са инвалидитетом, па све до физикалне терапије и терапије јахањем као и прикупљања пластичних чепова у хуманитарне сврхе.  Такође удружење  ,,Параквад ВШ“,  је издавач водича за родитеље особа са инвалидитетом под називом  ,,У КРУГОВИМА ДОБРОТЕ“.   Захваљујући овом водичу, у великој мери је олакшан живот особа са инвалидитетом, јер  су  у њему описана њихова права и начин остваривања. На челу овог удружења је Драган Виторовић, дипломирани правник који, по речима наше саговорнице, све чини за чланове Удружења  особа са инвалидитетом, а све те активности својом подршком успева да испрати и Град Вршац.

Колико се Град Вршац труди да олакша живот својим суграђанима са инвалидитетом,  илуструје и то да је недавно уређен улаз у објекат у којем живи наша саговорница, па тако да она данас може самостално колицима да дође до куће, док је раније то за њу био велики проблем. – Све ово не би било могуће без подршке Града Вршца, на чему сам захвална и желела бих да се сви градови и општине у Србији на исти такав начин односе према особама са инвалидитетом – напомиње Јасна Крсмановић, библиотекарка у Библиотеци „Параквад ВШ“ у Вршцу.

И. Владан

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.