Здравље

РАК ДОЈКЕ

                                              Пише: прим. др Милан Трифуновић

    Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена. На првом је месту на листи узрока смрти жена од малигних тумора. Годишње се у Србији региструје око 4000 новооболелих и око 1570 умрлих жена од ове болести.

Јавља се најчешће између 50. и 55. године живота и у целом свету је, па и код нас, у непрекидном благом порасту. Манифестује се појавом отврдлине у дојци,  нејасно ограниченом, најчешће у горњем спољном делу дојке, која је  скоро увек безболна. Као и друге малигне болести и рак дојке је у самом почетку, док је ограничен само на дојку, локална болест, али касније када болест узнапредује, постаје системска, путем лимфних и крвних судова се шири у жлезде у пазуху и друге органе: плућа, јетру, кости, у виду метастаза. Због тога је јако важно да се болест дијагностикује у раној фази, док је још локализована у дојци, јер ако се тада благовремено започне са терапијом онда се у преко 90% случајева може очекивати успешно лечење.

Нажалост, код нас у Србији се болест дијагностикује у раној фази само код 1/3 жена. Разлог за то је страх, јер се жена тешко одлучује да се јави лекару плашећи се да се не утврди малигни тумор, а након тога да ће операцијом изгубити део дојке или целу дојку. Други разлог је медицинска непросвећеност, јер су малигни тумори скоро увек безболни и не схватају се као озбиљна болест, те се жене због тога не јављају лекару.

Дојка је , за разлику од унутрашњих органа, лако доступна прегледу. Клиничким прегледом, мамографијом и ултразвуком се са сигурношћу може утврдити малигни тумор у најранијој фази.

Саветује се свим женама да од 30. године најмање једном месечно саме прегледају своје дојке, најбоље непосредно после мензеса и ако уоче било каву промену на дојкама у смислу наглог увећања једне дојке,  увлачења брадавице, увлачења коже на дојци или напипају неки чвор, да се јаве лекару.Такође се препоручује да се жене после 40. године најмање једном годишње подвргавају клиничком прегледу и УЗ дојки , а жене између 50. и 70. године обавезно једном у две године да начине мамографију.

Рак дојке се не може спречити, али се може рано открити!