ВИШЕ ОД УКУСА... јер Делиблатска пешчара је непресушни резервоар културног блага

Бела Црква

У Народној библиотеци представљена књига „Укуси Делиблатске пешчаре“

УКУСИ КОЈИ ЧУВАЈУ ТРАГОВЕ ПРОШЛОСТИ

Упоредо са промоцијом књиге, у читаоници Народне библиотеке постављена је и изложба Завода за заштиту споменика културе „Песак, ветар, човек“, са јасном поруком чему је посвећена

Књига „Укуси Делиблатске пешаре – гастрономско наслеђе“, у издању Завода за проучавање културног развитка Србије, представљена је и у Народној библиотеци у Белој Цркви.

Гостима се најпре обратио Игор Вокоун, директор библиотеке, који је напоменуо да књига није само подсећање на историјат гастрономије у Делиблатској пешчари, већ и значајно подсећање на потребу очувања културне баштине у њеном најширем значењу.

Делиблатска пешчара је препозната као један јединствени простор који карактерише не само специфични природни феномени, већ и један културни простор, од археолошких слојева до савременог доба и нематеријалног наслеђа“ – истакао је директор Вокоун.

Присутнима се потом обратио Дејан Загорац, уредник издања, који је, између осталог, рекао:

Књига „Укуси Делиблатске пешчаре“ представља двојезично издање на српском и енглеском језику и доноси нам све оно што смо одувек желели да сазнамо о традиционалној трпези, карактеристичној за ово подручје, али и о природним и културним знаменитостима. У пределу око Делиблатске пешчаре живе припадници различитих националности, па гастрономску понуду карактерише велика разноврсност. Свака заједница има своје специјалитете, а рецепти за многе од њих могу се пронаћи у овој књизи“.

Славко Спасић, директор Природњачког музеја у Београду, своје излагање посветио је природним особеностима Делиблатске пешчаре, с акцентом на њено пошумљавање, које је започето још 1818. године, и које је увек актуелно. Директор Спасић није пропустио прилику да захвали присутној председници Општине Бела Црква Виолети Симић на свему ономе шта Општина ради на развоју еко туризма.

Потом је говорила Гроздана Миленков, директорка Завода за заштиту споменика културе Панчево, која је, подсећајући да је књига резултат синергије активности више установа, између осталог, рекла:

Ми из Завода смо отпочели са пројектом подстакнути целим простором Јужног Баната, једним специфичним феноменом кроћења природе у сврху омогућавања да се живи на овим просторима, јер су сва насеља на ободу Делиблатске пешчаре у тренутку када је пешчара била девастирана и када се песак проширио, била угрожена. Након двесто година обележили смо почетак пошумљавања Делиблатске пешчаре и урадили смо истраживање колико је утицао човек на природу и природа на човека. Ми смо у овом делу, што се тиче историјског развоја Делиблатске пешчаре, приказали континуитет живљења на овим просторима, који је почео много раније, а не у доба Аустроугарске“ – истакла је директорка Миленков.

Заједно са промоцијом књиге, у читаоници Народне библиотеке постављена је изложба Завода за заштиту споменика културе Панчево, под сугестивним називом „Песак, ветар, човек“. Баш тако, а о чему је реч није тешко погодити.

(Фото: еВршац)