Вршац

Изложба „Борба са зубом времена – документовање и реконструкција светске баштине“

ПОЉСКО ИСКУСТВО – ВРЕДИ СЕ СУСРЕСТИ

• Посебно сам задовољан што се ова изложба премијерно приказује баш у Вршцу, граду богате историје, који је мултикултуралан, мултијезички и архитектонски веома разнолик и богат – истакао је Рафал Перл, амбасадор Пољске у Београду

Поводом 15. октобра, Међународног дана арехеологије, данас је у галерији Дома војске отворена изложба „Борба са зубом времена – документовање и реконструкција светске баштине – пољско искуство“.

Изложба је настала као плод сарадње Културног центра Вршац, Амбасаде Републике Пољске у Београду и Центра за мултикултурални дијалог и регионализам.

На отварању изложбе, присутне је прво поздравио Давор Стојковић, директор Културног центра Вршац, који је говорио о дугогодишњој успешној сарадњи Културног центра и Амбасаде Пољске.

Захваљујући овој сарадњи, вршачка публика имала је прилику да види изложбе значајних пољских уметника, али и да, кроз различите врсте документарних изложби, обележи многе значајне датуме. Данашње гостовање Његове екселенције господина Рафала Перла, амбасадора Републике Пољске у Београду, биће уједно и прилика да се разговара о продубљењу досадашње сарадње и будућим пројектима“ – истакао је Стојковић.

Испред Града Вршца посетиоцима се обратио др Трајан Качина, члан Градског већа за културу, који је подсетио да археолошки налази показују да је територија Града Вршца била настањена још у време палеолита, и да никад на даље кроз историју није била ненастањена. То отвара врата учењу из примера пољских археолога, приказних кроз ову изложбу, и пружа широко поље за истраживања која би једног дана могла да буду приказана као „вршачко искуство“, закључио је Качина.

Захваљујући се на пријему Давору Стојковићу и др Трајану Качини, као и програмском директору Центра за мултикултурални дијалог и регионализам Зорану Ђекићу, изложбу је отворио Његова екселенција Рафал Перл, амбасадор Републике Пољске у Београду, који је у свом обраћању изразио задовољство што се ова изложба премијерно приказује баш у Вршцу, граду богате историје, који је мултикултуралан, мултијезички и архитектонски веома разнолик и богат. Поздрављајући чињеницу да отварању присуствује школска омладина, изразио је наду да ће некоме од њих, примери рада пољских археолога, послужити као подстицај да археологија постање њихов будући позив.

Изложба „Борба са зубом времена – документовање и реконструкција светске баштине – пољско искуство“ моћи ће да се погледа до 31. октобра, радним данима у периоду од 9 до 13 и од 16 до 19 часова.

***

Након отварања изложбе, амбасадор Пољске Рафал Перл посетио је и СБПБ „Др Славољуб Бакаловић“, којом приликом је прим. др Татјани Воскресенски, в. д. директора ове здравствене установе, уручио донацију, медицински намештај, укупне вреднсти од 26.200 евра.