ЦИЉ ЈЕ ЈАСАН... Александар Стевановић о новим корацима у дуалном образовању у сусрет потребама привреде

Панчево

У Машинској школи „Панчево“ почела изградња тренинг центра, првог у Србији

ПАНЧЕВАЧКИ МАШИНЦИ НИСУ СЛУЧАЈНО ПРВИ!

Биће ово један модеран објекат у коме ће сва деца из Панчева и из Јужног Баната, али и читаве Републике Србије, моћи да дођу овде у тренинг центар у Панчеву, да стичу нова знања, да се профилишу за своју будућност – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

Александар Стевановић, градоначелник Панчева, проф. др Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација и Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе „Панчево“, данас су, уз присуство ученика, у дворишту те средње школе, полагањем камена темељца, симболички означили почетак радова на иградњи првог тренинг центра у Србији, који је осмишљен да буде у функцији даљег развоја дуалног образовања.

Ево шта је, између осталог, изјавио Александар Стевановић, након тог свечаног чина:

„Тренинг центар је објекат који ће бити од великог значаја за Панчево и привреду Панчева. Захваљујем се пре свега председнику Републике Србије Александру Вучићу због ове инвестиције, Влади Републике Србије и госпођи Грујић, без којих једна оваква инвестиција не би могла да се реализује. Ми као Град, Машинска школа, такође, били смо конструктиван партнер, расположени за све оно што је требало да се уради као предрадња, како би овај тренинг центар почео овде данас да се гради. Биће ово један модеран објекат у коме ће сва деца из Панчева и из Јужног Баната, али и читаве Републике Србије, моћи да дођу овде у тренинг центар у Панчеву, да стичу нова знања, да се профилишу за своју будућност, да буду потпуно квалификовани за пружање адекватних одговора на питања које тржиште пред њих поставља и да имају просперитетну будућност.

Као Град и убудуће ћемо наставити да улажемо у образовање и да слушамо потребе привреде, јер привреда је мотор који покреће читаву државу. Србија не сме да стане, због чега ћемо и ми подржавати све што је добро како би расла и привреда, како би образовање напредовало као подршка привреди“ – истакао је градоначелник Стевановић, не скривајући задовољство што ће Панчево бити први град у Србији са једним таквим тренинг центром.

ОНИ СУ ТИ… по њима се дуално образовање препознаје, а тек после новембра 2024. године!

Проф др Габријела Грујић је, напомињући да је изградња тренинг центра „израз подршке како формалном тако и неформалном образовању, који ће обезбедити савремене ресурсе у погледу опреме и простора, како би се произвео квалитетан кадар за нарастајући привредни потенцијал Србије“, изнела и неколико података о будућем тренинг центру, да ће се простирати на површини од око 1.900 квадрата, да ће бити 16 савремених радионица, учионица и амфитеатар, све са најсавременијом опремом, и да ће све то коштати два милиона евра.

Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе, истакао је да ће тренинг центар и нове машинске радионице донети нову димензију у раду школе и нове перспективе, као и да ће ученици боравити у безбедном и најсавременије опремљеном простору „где ће своја практична знања и вештине која буду стекли у тренинг центру моћи да примене и у индустрији.

„На тај начин одговарамо у потпуности потребама индустрије Панчева и Јужног Баната, моћи ћемо да радимо преквалификације и доквалификације како бисмо обезбедили тржишту савремену радну снагу“ – рекао је Дојчиновић.

Цео посао на изградњи и опремању тренинг центра требало би да се заврши за годину дана, новембра 2024. године, на 80. годишњицу оснивања Машинске школе „Панчево“.