ПУТЕМ УСПЕХА... Љиљана Амбруш и захвалност на, овај пут, углавном, „мушкој“ подршци

Представљамо…

Љиљана Амбруш, председница Еколошког удружења сеоског туризма “Делиблато оаза

ОД ПИХТИЈАДЕ ДО ГРОЖЂЕБАЛА И ТАКО ДО…

• Еколошко удружење сеоског туризма “Делиблато оаза” већ 14 година стоји иза туристичких манифестација која успевају да привуку доста посетилаца у ово јужнобанатско место на ободу Делиблатске пешчаре

Еколошко удружење сеоског туризма “Делиблато оаза” постоји већ 14 година и током тог времена организовало је бројне манифестације. Како нам каже Љиљана Амбруш, председница овог удружења, оно је окренуто управо манифестационом туризму тако да су све те манифестације суштина рада удружења. А тих манифестација, по годишњем плану рада, има укупно четири. Прва је “Пихтијада” која се одржава на Богојављање и којом се наставља божићно и новогодишње славље:

– У Банату је обичај да се за Богојављање за ручак кувају пихтије као главно јело. Оне се спремају дан пре, на Крстовдан, и уз традиционалне крофне чине банатски богојављански ручак. Ми сми у нашем удружењу желели да зачинимо такмичењем па смо тако добили “Делиблатску пихтијаду”, нашу прву манифестацију по календару.

Друга манифестација је везана за виноградарство које је некада у Делиблату било развијеније а које је данас због много разлога у веома лошем стању.

Дани вина у Делиблату” су такмичарска манифестација која окупља све оне који воле вино и уживају у њему – наводи наша саговорница, додајући да 19. августа “Оаза” организује Преображенске дане“, трећу манифестацију, када обично „организујемо и концерт наше фолклорне групе како би се што ефектније обележило Преображење, слава и нашег удружења и МЗ Делиблато.

Четврта манифестација је Грожђебал“, по којем је ово удружење највише препознатљиво.

– Мислим да смо по Грожђебалу јединствени у нашој општини, а и шире. Уживање у храни, пићу, плодовима јесени су наш мотив за овакву манифестацију у част јесени и морам рећи да смо ове године одржали само део ове манифестације, као и да, због болести наших чланица, ове године нисмо успеле одржати ниједну другу од планираних манифестација.

ОНИ СУ НАЈВАЖНИЈИ… „Делаблато оаза“ највише због њих постији

Све наше манифестације подржане су од стране Општине Ковин, од стране наше Месне заједнице, наших суграђана и бројних пријатеља и донатора без којих оне не би биле могуће – додаје Љиљана Амбруш и посебно наглашава добру сарадњу коју удружење које она води има са другим сличним удружењима и активима жена са којима се међусобно помажу и посећују. Једно од тих удружења је и новоосновано удружење пчелара у Делиблату, које је веома озбиљно кренули са радом, уз свесрдну подршку “Оазе” и који су до сада успели чак и брендирати Делиблатски мед, као пети брендирани мед у целој Србији.

Када је рећ о плановима удружења, наша саговорница каже да је најзначајнија ствар за будућност “Оазе” јесте да успе да у свој рад укључе младе, али додаје да њихова незаинтересованост за рад није јединствена само за ово удружење већ за сва слична удружења.

– Један од планова нам је и да направимо радионицу како бисмо могли правити сувенире, као и покретање сувенирнарнице, али и отварање неке врсте спомен куће са сталном поставком која би нас представљала а коју би туристи могли посећивати у Делиблату. Као Делиблато ми имамо шта да понудимо, имамо два национална парка природе, али туризам није још развијен код нас, многи наши суграђани не виде себе у туризму осим када су у питању наше манифестације. Оно што је најважније у нашим плановима јесте то да покренемо процес како бисмо пронашли неки мотив који би асоцирао на нас, на цео јужни Банат, попут Кикинде, која има свог Лалу који седи на бундеви. То сам и предложила Регионалној привредној комори како би се пронашао најбољи начин да се то обави, да то уради нека стручна установа попут Етнолошког факултета, али да коначно то урадимо пошто би то помогло развоју туризма код нас – објашњава прва дама “Оазе” и додаје да је свака активност овог удружења препозната као нешто добро, како од стране суграђана који се укључују и помажу удружење, али и од стране локалне самоуправе са којом, по речима наше саговорнице, постоји одлична сарадња.

(Старт 013)