ЖЕНЕ СУ ЖЕНЕ... Ивана Ранимиров и Гордана Ковић на отварању изложбе

Вршац

У Градском музеју јуче отворена интересантна изложба

ЖЕНЕ У АНТИЧКОМ РИМУ

• Изложба, коју ће музејска публика имати прилику да погледа до 20. јуна, на један питак начин прича причу о положају жена у античком Риму, истиче Ивана Ранимиров, в. д. директора Градског музеја Вршац

Поводом 9. маја, Дана Градског музеја Вршац, отворена је изложба Жене у античком Риму, ауторке Гордане Ковић, археолога и музејског саветника Народног музеја у Шапцу.

Изложба базира се на археолошким открићима откривеним на територији данашње Србије, предметима из свакодневног живота, посуђу, накиту, махом из III века, које су користиле Римљанке. Ауторка се  осврће на положај и живот жене у античко доба, наводећи као примере биографије неколико најзначајнијих жена римског света на основу којих можемо просудити какав и колики су утицај имале на тадашње друштво у којем су мушкарци имали доминантну улогу. У таквим околностима жена се могла уздати једино у заштиту богиња, властиту сналажљивост или мушку слабост. Ове интересантне биографије су добар показатељ колико се положај жена изменио током историје у односу на данас и колики је искорак направљен у погледу женских права и слобода. А поред свега тога, презентовани материјал је веома значајан, јер нас упућује како се живело на овим просторима током римске владавине.

„Изложба, коју ће музејска публика имати прилику да погледа до 20. јуна, на један питак начин прича причу о положају жена у античком Риму, о њиховом свакодневном начину живота, али и о оним утицајним женама које су оставиле трага у развоју римског друштва у периоду од првог до четвртог века наше ере. Изложба нам даје могућност да завиримо у део збирке антике Народног музеја Шабац, и да видимо део грнчарије, накита и новчића из периода трећег века наше ере. Изложбу ће пратити и предавање ауторке, која ће и овим путем са са нама несебично поделити своје знање.“ изјавила је Ивана Ранимиров, в. д. директора Градског музеја Вршац.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.