ДИРЕКТОР У АКЦИЈИ... Никола Стојилковић, директор Туристичке организације у акцији чишћења Тамиша

Панчево

Одржана акција чишћења корита реке Тамиш, упркос неповољних услова

ЗБОГ ВИСОКОГ ВОДОСТАЈА – НАСТАВАК СЛЕДИ

• Туристичка организација града Панчева организовала акцију чишћења реке Тамиш али, од планирана три дана, због високог водостаја, два дана остају за касније

У Панчеву је данас одржана традиционална акција чишћење пловног пута реке Тамиш, која се организује већ неколико година пред почетак наутичке сезоне.

У оквиру акције чишћења из реке су извађена и исечена велика дебла која ометају сигурну пловидбу. Обухваћен је потез од железничког моста до ушћа Тамиша у Дунав (код светионика). Било је укључено више пловила и више десетина учесника, као и градски катамаран „Панука“.

Током зиме одређени број стабала је пао у пловни пут и остао је у муљу и самом кориту, тако да су запослени у Туристичкој организацији града Панчева и њихови сарадници извадили та дебла из корита, очистили пловни пут и обезбедили безбедну пловидбу не само за градски катамаран „Панука“ већ и за све суграђане који чамцима плове по Тамишу и Дунаву.

Александар Стевановић, градоначелник града Панчева каже да је организовање акције чишћења Тамиша пун погодак, јер велики број суграђана али и гостију користе градски катамаран како би Панчево видели из једне друге перспективе, с реке.

-Изузетно је битно да се очисти пловни пут због добре пловидбе, али пре свега због безбедности свих учесника у речном саобраћају, тако и градског катамарана. Важно је да корито реке Тамиш буде чисто. Познато је да велики број Панчеваца има своје чамце и јахте и да своје слободно време проводе на реци, рекао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

Никола Стоилковић, директор Туристичке организације града Панчева, каже да је вађење стабала из реке ометао веома висок водостај, тако да ће акција бити настављена и наредне недеље, чим водостај поново опадне.

-Тамиш је нагло надошао у последња два дана, у неким деловима је порастао чак за метар и по. Због тога су нека стабла сада под водом и нисмо могли данас да им приђемо, не виде се од воде. Оно што смо видели, извукли смо из воде, исекли у ситније комаде и део изнели на обалу а део пустили да их река однесе у Дунав. Има још доста стабала за извлачење из корита. Иако смо првобитно планирали да радимо три везана дана, сада због високог водостаја мораћемо привремено да завршимо. Пратићемо ситуацију са водостајем и чим се ниво реке опет спусти поново ћемо изаћи катамараном и чамцима на воду, да стабла која сад нисмо видели, извучемо из реке на обалу, рекао је Стоилковић.

Драган Миленковић, председник Удружења спортских риболоваца и наутичара „Тамиш“ Панчево каже да су се он и део њихових чланова радо укључили у акцију чамцима, јер плутајућа стабла а посебна она у муљу и води представљају озбиљан проблем за безбедну пловидбу.

С обзиром да Туристичка организација града Панчева уводи и нове туре у оквиру којих ће се пловити по Тамишу до Јабуке и Глогоња било је неопходно очистити од стабала и другог плутајућег отпада пловни пут како би се омогућио безбедан речни саобраћај и повећала безбедност путника на катамарану „Панука“.

Организатор акције чишћења је Туристистичка организација града Панчева. Ове године у реализацији акције помажу и чланови Удружења спортских риболоваца и наутичара „Тамиш“, велики број волонтера, Град Панчево и градска предузећа.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево