Панчево

У Градској библиотеци обележен 8. април, Међународни дан Рома

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ИШАО, ИШАО…

• Међународни дан Рома установљен је 1990. године у знак сећања на Први конгрес Рома, који је одржан у Лондону од 4. до 8. априла 1971. године

Поводом 8. априла, Међународног дана Рома, Ромски културни центар Панчево и Градска библиотека Панчево, уз подршку Града Панчева, организовали су културну манифестацију посвећену писаној речи на ромском језику.

Своје стваралаштво на ромском језику представиле су професорка др Марија Александровић и књижевница Маја Јовановић. Програм су рецитацијама употпунила деца из основних школа Аксентије Максимовић“ Долово, Гоце Делчев“ Јабука, Браца Петров“ Панчево и из Техничке школе ,,23 мај Панчево.

Скуп је поздравио и отворио председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић, а испред Града Панчева присутнима се обратио градски већник за рад, запошљавање и социјалну политику Миленко Чучковић.

На крају вечери представили су се ученици ОШ „Браца Петров“ на посебан начин, како другачије, ромским играма.

Међународни дан Рома установљен је 1990. године у Сероцку, у Пољкој, а у знак сећања на Први међународни конгрес Рома, који је одржан у Лондону од 4. до 8. априла 1971. године, када је усвојен међународни назив Ром, што на ромском језику значи човек, док је за химну изабрана пема „Ђелем, ђелем“, односно „Ишао сам, ишао“.

(Фото: РКЦ Панчево)