КОЛЕКЦИОНАР... Борислав Шошо, а иза њега су Милош Марков, Катарина Николић Ралић и Томаш Кухта

Опово

У Галерији „Јован Поповић“ отворена изложба изложба чешког стакла

ЛЕПОТА ВАТРОМ И УМЕЋЕМ, АЛИ И…

• Овакве изложбе су корисне јер ће и Срби пуно тога сазнати о Чешкој, изјавио је  чешки амбасадор Томаш Кухта

Изложба чешког стакла,  чији је аутор Борислав Шошо, колекционар, отворена је данас у Галерији „Јован Поповић“ у Опову, уз присуство високих званичника Амбасаде Чешке Републике у Београду и представника локалне самоуправе.

Изложбу су отворили аутор изложбе и Катарина Николић Ралић, директорка Општинске народне библиотеке.   Оригодним речима, присутнима су се обратили Томаш Кухта, амбасадор Чешке Републике и Милош Марков, председник општине.

На овој, помало необичној изложби, изложени  су експонати који сведоче о историјском и уметничком развоју стакла од барока до ар декоа, са нагласком на израду сецесијских стаклених декоративних предмета са краја 19. и с почетка 20. века.

„Седамдесетих година прошлог века професор др Либенски је измислио технологију скулптуре или како они кажу стаклене пластике, где се практично добијају скулптуре и које имају разлику у односу на друге материјале, рекао је, између осталог,  аутор поставке Борислав Шошо.

Назив ове друге поставке по реду је „Поново створена лепота ватром и умећем чешких мајстора стакла“. У Галерији је изложено  атрактивних 60 експоната, који ће љубитељима ове врсте уметничког стваралаштва бити доступни до 28. октобра.

Највећи део експоната на изложби припада групи стаклених предмета који су примери експеримената у боји и форми са краја 19. и почетка 20. века, а којима су прибегавале и друге европске стакларске радионице под утицајем ар нуво стила, односно сецесије.

„Битно је показати традицију коју имамо у Чешкој за коју пуно људи не зна ни у Србији али и у Чешкој не знају где се све праве стаклени предмети, колико има различитих радионица где се то ради. И мени је све то интересантно, то су традиционалме професије које полако нестају и био бих веома срећан да се млади људи занимају и интересују за ове занате. Колекција ми се изузетно свиђа, господин Шошо и ја се дуго знамо, и он у његовој колекцији има још пуно тога занимљивог. Ове изложбе су корисне јер ће и Срби пуно тога сазнати о Чешкој, истакао  је амбасадор Томаш Кухта.

(Фото: еПанчево)