Старчево

Одржан 9. Међународни рагби турнир

ТРИ ПОЛУВРЕМЕНА ЗА ПАМЋЕЊЕ

• Уз учешће рагбиста из БиХ, Италије, Норвешке и Немачке, на спектакуларан начин обележено 40 година рагбија у Старчеву

У недељу, 5. августа, Старчево је било домаћин 9. Међународног рагби турнира.

До сада најмасовнији турнир у Старчеву увеличали су гости из Босне и Херцеговине, Италије, Норвешке и Немачке, а својом посетом и Марко Протега, генерални секретар Европске ветеранске рагби асоцијације.

„Мислим да смо целокупном организацијом подигли лествицу на један виши ниво и самим тим поставили стандарде за овакве манифестације“, рекао је Аца Костић, координатор ветерана РК „Борац“, након завршетка овог турнира, не скривајући задовољство.

Игор Томашић, тренер пионира РК „Борац”  је истакао да је „ово  била величанствена прослава 40 година рагбија у Старчеву, турнир су отвориле две екипе „Борца“, она која је тек закорачила на травнати терен, заједничка екипа пионири и петлићи, и ветерана који су 1978 године чинили први састав „Борца“. Иако је искуство било на страни седих глава, победу је однела екипа дечака и девојчица, уз добрану помоћ ветерана“.

По завршетку турнира одиграно је и „треће полувреме“,  где је 150 учесника уживало у вишечасовном дружењу и евоцирању успомена из „оних времена“. Радивоје Тасковић, као председник клуба, уручио је захвалнице и пехаре свим учесницима турнира, као и представницима Рагби савеза Србије, Рагби савеза Војводине и Спортског савеза Панчева, а највеће овације и признања добили су чланови „Борца“, који су наступали 1978 године.

Генерални секретар РСС Стеван Илијашевић уручио је посебно признање РК „Борац“ за 40 година рада и развијања рагби спорта.

Марко Протега, генерални секретар ЕВРА, који је дошао из Немачке специјално за овај турнир није крио своје одушевљење:

„На простору екс Југославије ово је дефинитивно највећи догађај у нашем спорту, било је право задовољство гледати утакмице и видети старе пријатеље. Потрудићу се да ова манифестација постане део ЕВРА породице, а даћу све од себе да на десетом,  јубиларном турниру, буде присутно и свих 16 екипа из целе Европе и да манифестација траје два дана.“

Ветерани „Борца“ следеће окупљање имају у време  Грожђебала у Вршцу, а до краја године је предвиђено је и учешће на турниру ветерана у Београду.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево