ИДЕЈА ИМА, АЛИ... Тодор Стојановић

Разговор с поводом

Тодор Стојановић, председник Удружења бораца Народно-ослободилачког рата у Панчеву

БОРЦЕ МОРАМО ОДБРАНИТИ ОД ЗАБОРАВА

• У Панчеву је обележен 4. јули, Дан борца, а у организацији панчевачког Удружења бораца НОР-а које се и даље труди да не заборавимо оне који своје животе уградили у нашу слободу

Полагањем венаца на споменике народних хероја Олге Петров, Марка Кулића и Стевице Јовановића, у Панчеву је обележен 4. јули, Дан борца. Као и сваке године до сада,  организацију  обележавања овога, у прошлости далеко више поштованог датума, на себе је преузело Удружење бораца НОР-а из Панчева. А како нам је рекао председник овог удружења Тодор Стојановић Тоша, и ово удружење дели судбину свих сродних удружења која се труде да очувају сећање на све оне који су своје животе дали за слободу у којој ми сви данас живимо.

– Трудимо се да достојанствено обележимо све значајније историјске датуме попут 24. марта, када је почело бомбардовање СР Југославије, Дан победе над фашизмом 9. мај, 4. и 7. јули, Дана борца и Дана устанка, као и 6. октобар, Дан ослобођења Панчева у Другом светском рату. Поред тога, у сарадњи са нашим организацијама у другим градовима, учествујемо у обележавању других историјски важних догађаја, попут пробоја Сремског фронта и Батинске битке – каже Стојановић за Старт 013 и додаје да је организовање свих тих активности сваке године све теже. Као разлог за то он наводи пре свега веома лошу финансијску ситуацију сваког од ових удружења, која опет деле судбину целога друштва и економске потешкоће. Он подсећа да су некада борачка удружења имала значајнију подршку друштва и државе и наглашава да се то данас умногоме изменило. Данас Удружење бораца НОР-а у Панчеву функционише на основу малобројних чланарина и донација појединих панчевачких фирми, предузетника и синдикалних организација, као и чланова породица бораца. То, како он каже, представља минимум за неко функционисање овог удружења и зато је свима којима помажу рад удружења веома захвалан. Последњих година удружење редовно аплицира за средства на градском конкурсу за подршку рада удружења у Панчеву, добија новац, али тиме успева да покрије само део својих трошкова. Други важан проблем са којим се суочавају борачка удружења јесте да се чланство константно смањује, да борци полако физички нестају, а међу младима нема пуно оних који имају жељу и вољу да учествују у раду ових удружења. Зато наш саговорник изражава своју бојазан шта ће у будућности бити са овим удружењима јер је, како нам је рекао, до сада био сведок престанка рада више њих пошто нико није желео да настави са радом.

Поред удружења које води Стојановић, у Панчеву функционишу и Покрет ветерана, Удружење ратних војних и мирнодопских инвалида, Удружење породица погинулих у сукобима од 91. до 99. године, Друштво за неговање традиције 51. Механизоване и 12. Војвођанске бригаде а многа удружења су се и угасила током последњих неколико година.

– Ја имам замисао да Дан ослобођења Панчева, 6. октобар, обележимо на достојанствен и прикладан начин, тако да ћу контактирати градоначелника Панчева како би остварили неку сарадњу по том питању. Сматрам да се у обележавање овако значајног датума за град треба више укључити градска власт, која би у свему томе могла значајније помоћи. Моја идеја је да овај дан обележимо свечаношћу на Стратишту где би могли повести ученике панчевачких школа којима би неки историчар приближио све историјске чињенице везане за тај дан. Наравно, организовао би се и прикладан културно-уметнички програм у коме би учествовала панчевачка културно-уметничка друштва као и хор наше Гимназије, који би одржао свој програм – наводи наш саговорник и додаје да би то била прилика да се у наш град позову и представници земаља који су имали своју улогу у ослобађању Панчева 1944. године. Стојановић каже да је већина потенцијалних учесника у таквом програму рада да у њему учествује и изражава наду да ће успети у остварењу ове замисли како би се тај значајан датум достојанственије обележио, али и како би се сви ми сетили свих оних који су своје животе дали ослобађајући наш град.

И. Владан

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево