КАД БИ ГРАЂАНИ ВИШЕ... Богдан Савић

Панчево

Богдан Савић, начелник панчевачке Комуналне полиције

ИАКО НАС ЈЕ МАЛО, РЕДА МОРА БИТИ

• Недостатак кадрова Комунална полиција надокнађује одличном сарадњом са Полицијском управом Панчево и локалном самоуправом

У нашем првом интервјуу са Богданом Савићем, откако је пре неколико месеци преузео функцију првог човека панчевачке Комуналне полиције, питали смо га и шта је то на шта се грађани највише жале, а у ком сегменту су задовољни радом комуналних полицајаца?

Као најбољу илустрацију за рад ове службе, начелник Савић наводи то да она често добија похвале од грађана, посебно од удружења инвалида и то зато што успева да “ослободи” места за паркирање намењена овој категорији грађана од наших несавесних суграђана. Како он каже, у Панчеву постоји 93 добро обележених паркинг места за инвалиде а Комунална полиција санкционише свакога ко их користи без одобрења, без обзира да ли су она у центру града или у насељима. Иако полицајци не могу у сваком тренутку пазити на ова паркинг места, ипак их контролишу свакодневно, као што пазе и на непрописно паркирање у пешачким зонама, на ванпијачну продају или на дечија игралишта. Деца и пешачки прелази у зонама школа су увек приоритет Комуналне полиције, напомиње Савић.

Са друге стране, поред похвала, Комунална полиција добија и бројне критике које су, сматра начелник Савић, само последица тога што грађани не познају прописе али, такође, не знају које су тачно надлежности Комуналне полиције.

– Дешава се да, по пријави грађана, напишемо прекршајни налог за паркирање на јавној или зеленој површини, а грађанин који је у прекршају нам се правда да тако паркира годинама. Таквих и сличних примера имамо  много свакога дана, али грађани ће морати да се навикну на то да ми постојимо и да радимо свој посао. Иако нас је мало, својим активностима полако уводимо све више реда у комуналној области и саобраћају – тврди начелник Комуналне полиције у Панчеву и понавља да би све то лакше ишло да има више полицајаца у овој служби. Ипак, тај недостатак кадрова Комунална полиција надокнађује одличном сарадњом са Полицијском управом Панчево и локалном самоуправом, укључујући ту и градска јавно-комунална предузећа, као и све инспекцијске службе у граду са којима често Комунална полиција спроводи заједничке акције у Панчеву.

ПРИЈАВЕ

  Поред телефона Комуналне полиције и Система 48 у Услужном центру Градске управе, грађани могу доћи и у канцеларије Комуналне полиције у Змај Јовиној улици како би пријавили неки свој проблем. Ту могућност неки Панчевци користе, каже начелник Савић, али додаје да и ту понекад долази до неспоразума баш зато што грађани не знају прописе ни то које су надлежности ове службе.

– Ми се трудимо свима да помогнемо, али једноставно, у неким стварима, попут међуљудских односа у комшилуку или проблема који укључују  приватну својину ми не можемо да реагујемо, већ можемо само да упутимо на полицију или на суд који су за то надлежни. Такође, нисмо обучени нити нам је дозвољено да, без присуства родитеља или старатеља, поступамо према малолетним лицима чије понашање је често предмет пријава грађана.

И. Владан


Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево