БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ... Светислав Закић

Посетили смо….

Светислав Закић, директор Дома културе „Михајло Пупин“  Идвор

БИТНО ЈЕ ДА ДЕЦА НЕ БУДУ САМО ПОСМАТРАЧИ

• Идворски Дом културе, као и Меморијални центар који функционише у склопу ове установе, носе име једног од највећег и најзначајнијег српског научника и проналазача, рођеног у овом малом јужнобанатском селу, Михајла Пупина

У Идвору данас функционише Дом културе, који носи име најпознатијег српског научника и родољуба Михајла Идворског Пупина, а у оквиру ове установе налази се и истоимени Меморијални центар, који обухвата његову родну кућу, као и стару школу коју је он похађао, а у којој се данас налази прва музејска поставка везана за Пупинов живот и његово дело. Централно место у овом центру, ипак, има његова задужбина, Народни дом чију изградњу је финансирао сам Пупин а који, нажалост, није стигао да види, пошто су радови на њему били завршени  после његове смрти. Како нам је рекао директор Дома културе Светислав Закић, тек 1979. године и то под покровитељством Јосипа Броза Тита, овај Меморијални центар почиње са радом, а Идвор добија нову школу, пошту, путеве.

  • Тада је изграђена нова зграда Дома културе и направљена је прва поставка о Пупину коју је израдио Музеј Војводине из Новог Сада. У склопу отварања овог центра  откупљена је и Пупинова родна кућа, која је сређена и уређена захваљујући Народном музеју из Панчева – подсећа нас на почетке рада Меморијалног центра директор Зекић. Он даље каже да од тада није много урађено на објектима, посебно током деведесетих када ова установа није ни радила, али додаје и да се све то полако мења. Средствима из буџета  уређена је фасада и кров на Народном дому, а поправљен је и паркет у Свечаној сали, пошто то сви туристи прво виде.

А кад је већ реч о туристима, и број посета овој установи се последњих година далеко увећао. По речима директора, претходних три године је број посета удвостручен, са пет на око десет хиљада, док је ове године та цифра прешла 11 хиљада и даје могућност да до краја године буде и више од 12 хиљада посетилаца.

  • Завод за проучавање културног развитка нас је ставио на листу 20 установа код којих на месечном нивоу прати број посетилаца, којих највише има током пролећа и јесени, када се одржавају Пупинови дани. Највише посетилаца имамо кроз организоване посете међу школском децом и удружењима пензионера који долазе из целе Србије, а највише из Београда. Што се тиче појединачних посета, њих имамо из чак 60 земаља света, са свих континената – додаје директор Закић и појашњава да се у број посета рачуна у односу на број продатих карата, тако да је стварни број посетилаца већи пошто има и оних који не купују карту за посету, попут наставника који долазе у пратњи школске деце. Он додаје да, управо због посетилаца, Меморијални центар ради свакога дана и да се, уз претходну најаву, у посету овој установи може се доћи у било које доба дана. Више о Меморијалном центру – у наредном броју Старта 013.

Директор Закић каже да се од 2016. године у Дому културе доста тога почело радити на организацији културно-уметничких манифестација као и других садржаја. Почело се са продукцијом неколико представа за децу, којима је годишње додата бар још једна представа за одрасле, у чему је велику помоћ ова установа добила од позоришта из Београда и Новог Сада.

  • Битно нам је да деца из Идвора не буду само посматрачи већ да се и она укључе у реализацију програма. Зато смо 2017. покренули фолклорну секцију у којој данас учествује скоро половина деце из наше школе, њих око 35-оро. Кореограф нам је Ђорђе Нађ из Дебељаче и сви наши наступи су за децу бесплатни. До сада смо наступали у Банатском Брестовцу, Дебељачи, Војки… Од ове године смо интезивирали сарадњу са културно-уметничким друштвима из других места, попут КУД „Банатско коло“ из Дебељаче, КУД „Свети Сава“ из Црепаје, КУД „Неолит“ из Старчева и КУД „Абрашевић“ из Панчева. Ту сарадњу смо назвали „Банатска разгледница“, која је постала организација фолклорних сусрета, од којих је први организован у Идвору почетком новембра, а ускоро нас очекује гостовање у Старчеву – најављује наш саговорник будуће програме.

Када је реч о активностима Дома културе „Михајло Пупин“ у области туризма, ту је значајна сарадња са Туристичком организацијом Ковачице, са којом се наступа на Сајму туризма, на којем ова установа има свој штанд. То је, по оцени директора и дало резултате који се огледају у све већем броју посетилаца у чему су свакако значајну улогу имали и медијски наступи и наравно, сарадња са медијима.

В. Илић