ИСКУСТВО НА ДЕЛУ...Ненад Генц

Разговор с поводом

Ненад Генц, директор ЈКП „Рад“ Црепаја

СВЕ ШТО РАДИМО – РАДИМО КВАЛИТЕТНО

• У Црепаји постоји једно јавно-комунално предузеће које се брине о свему што се тиче комуналног реда, осим о одношењу смећа
• Сваке године ово предузеће је озбиљно посвећено томе да Црепајци буду задовљни услугама које им оно пружа

Црепајачко ЈКП „Рад“ се брине о одржавању јавних површина у Црепаји, управља пијацама и гробљем, а бави се и водоводом, тачније, свим комуналијама, осим одношењем смећа. А како каже Ненад Генц, директор овог предузећа, који иза себе има седам година искуства у вођењу овoг ЈКП, овакав начин рада да једно јавно предузеће обавља све послове по селу  показао се као задовољавајући и за предузеће и за грађане Црепаје.

  • Ми имамо седам запослених не рачунајући ту и директора, а поред њих привремено је запослено још троје лица преко омладинске агенције. Показало се да нам  одлазак у пензију радника представља велики проблем, пошто не можемо запослити никог на њихово место – наводи директор Генц и додаје да је ово предузеће пристојно опремљено, иако је опрема углавном времешна ипак служи својој сврси.

  • Недавно смо набавили и скип којим можемо копати све рупе у склопу одржавања водоводне мреже, али и услуге копања септичких јама или равнања стаза, путева, што спада у послове којима се бавимо на тржишту – каже директор и додаје да је „Рад“  опремљен за одржавање јавних површина, има тримере, вентилатор за скупљање лишћа, као и сва потребна возила. Једно од возила јесте и цистерна за чишћење септичких јама којих у Црепаји, где не постоји канализациона мрежа, има доста. То су послови које ово предузеће обавља на тржишту, као услугу грађанима овог јужнобанатског села од чега има приходе. ЈКП „Рад“ се иначе финасира сам, од средстава које на овај начин заради, као и од наплате за услуге грађанима, највише од воде. Како нам је рекао директор овог предузећа, наплата је и ту скромна, али „Рад“ успева да све услуге обавља и то квалитетно. Што се тиче сарадње са локалном самоуправом, она је одлична, напомиње наш саговорник и додаје да ово предузеће није буџетски корисник.

ЕКО ЧЕСМА
  У центру Црепаје постоји и еко чесма на којој грађани у свако доба могу узети воду, која је квалитетнија од оне из водоводне мреже. Директор Генц каже да, судећи по томе колико брзо пријављују кварове ове чесме, доста грађана је користи свакодневно: – Вода у Црепаји, због географског положаја села, има мало више мангана и гвожђа у свом саставу. То никако не може утицати на здравље људи, али смо ми ипак поставили еко чесму где сви они који то желе могу добити воду из које су извучени ти вишкови и која је потпуно исправна, и хемијски и бактериолошки – додаје директор ЈКП „Рад“ из Црепаје.
  • Канализација је увек у нашим плановима последњих неколико година, али се никада није нашло средстава за њу, увек се појави неки други део инфраструктуре који је пречи. Људи су се у Црепаји већ и навикли на коришћење септичких јама, са којима једино вишеспратне зграде имају проблеме и потребу за чешћим чишћењем. Можда звучи чудно, али натерати некога да плаћа такву услугу коришћења канализације сваког месеца када данас нема такве трошкове осим трошкова пражњења септичке јаме једном у пет, шест година, није лако – објашњава директор Генц, али признаје да би канализација за Црепају била савршено решење. Што се тиче водоводне мреже, она је у Црепаји завршена 1978. године и од тада су више пута рађене мање реконструкције као и  замена азбестних цеви на магистралним водовима. Оно на чему ће се наредних година морати радити јесте уградња вентила на чвориштима водоводне мреже како би се избегле ситуације да се мора искључити вода у целом селу када се врше оправке или решавају хаварије на мрежи. То ће бити у плану за наредну годину, најављује директор Генц.
ЗА ОНЕ КОЈИ… Ненад Генц поред еко чесме

ЈКП „Рад“ се и ове, као и сваке године до сада највише бави својим свакодневним, редовним активностима: – Сваке године ми у „Раду“ урадимо понешто, тако да смо ове године завршили неке неопходне радове попут чишћења канала како се не би нашли у проблему ако би били у опасности од поплава, на пример. Такав је и план за следећу годину, очекује нас наставак чишћења каналске мреже, као и наставак радова на уређењу гробља, односно стаза на гробљу где смо већ поставили гребани асфалт који смо прешли ваљком, а остаје нам да на овај начин уредимо и прилазне стазе ка гробљу као и један зид – најављује Генц активности за следећу годину, али и да ће се нешто морати покушати, попут доношења нове одлуке на нивоу локалне власти којом би се грађани натерали да се озбиљније позабаве одржавањем својих гробних места пошто многи данас немају такву навику.

Последњих месеци ЈКП „Рад“ је обавио више послова на уређењу села, попут спремања локације испред вртића за изградњу паркинга, где се чека одлука локалне самоуправе како би се паркинг, који ће пуно значити родитељима деце, и завршио. У парку, у центру Црепаје,  ових дана завршавају се послови око садње нових стабала којима се обнављају постојећи дрвореди што је, после уређења стаза и осветљења, овом парку дало сасвим нови изглед. У целој општини побољшано је јавно осветљење постављањем ЛЕД светала, а доста се урадило и на уређењу црепајачке Индустријске зоне, где је постављена комплетна инфраструктура, пут проширен и постављени хидранти како би се испратили сви модерни стандарди за један овакав објекат. Тренутно се ради на гасификацији ове пословне зоне како би се што пре у овом селу појавили инвеститори.

Наш саговорник сматра да ће долазак инвестиција и отварање неке фабрике доста променити живот у Црепаји и то набоље, разуе се. По његовим речима, отварање две или три стотине нових радних места на овај начин би Црепају снажно покренуло напред, ка развоју и бољем квалитету живота Црепајаца. А када је већ реч о Црепајцима, наш саговорник оцењује да данас у овом селу живи мање људи него што говоре званични подаци, али наводи и да Црепаја нема проблем одласка својих житеља, посебно оних млађих на рад у иностранство какав имају друга села у окружењу. Он додаје да о животу у овом селу најбоље говоре активности којих је Црепаја пуна, од спорта па све до рада КУД „Свети Сава“.

  • Оно што је у плану за следећу годину јесте изградња спортске хале за којом у Црепаји постоји реална потреба. У овом селу живи спорт о чему најбоље говоре успеси наших клубова, од рукомета који је спорт број један у селу па све до одбојке и фудбала. Довољно је рећи да се рукометаши и рукометашице из Црепаје такмиче у озбиљнијим лигама и такмичењима, као и да међу најмлађим имамо чак и репрезентативке Србије – напомиње Ненад Генц, директор ЈКП „Рад“ из Црепаје и додаје да је само то довољан разлог да ово село добије спортску халу.

И. Владан