НИШТА НИЈЕ НЕРЕШИВО... Златко Сианта

Наш саговорник

Златко Сианта, директор ЈКП „Елан“ Ковачица

НАЈМОДЕРНИЈА ФАБРИКА ВОДЕ, САДА СЛЕДИ…

• Ових дана, поред других, реализује се и пилот пројекат сателитског снимања водоводне мреже, што ће у будућности представљати добру основу за даљи развој и одржавање ковачичке инфраструктуре, а посебно водоводне и канализационе мреже

Поред Панчева и Ковина, и Ковачица је место у којем се тренутно реализује пројекат сателитског снимања водоводне мреже како би се открила места на мрежи на којима вода  излази ван система, чиме се праве озбиљни губици. Како каже Златко Сианта, директор ЈКП „Елан“ из Ковачице, које се у овој јужнобанатској општини бави дистрибуцијом воде и одржавањем водоводне мреже, губици у њиховом систему су на нивоу од око 35 посто, што је нешто ниже од 40 посто колики је просек за целу Србију.

  • Ових дана актуелан је овај пилот пројекат који се реализује уз помоћ Развојне агенције Јужног Баната, кроз који је недавно започето сателитско снимање водоводне мреже у нашој општини. Снимањем мреже односно електролита које сателит може снимити, ми ћемо бити у могућности да откријемо рупе у систему кроз које губимо воду. Уз помоћ снимака моћи ћемо да одредимо где се налазе ова места, са тачношћу од тридесетак метара и где ћемо тада слати наше екипе, на адресе наших корисника тачније, а где ћемо, кроз слушање шума у цевима код водомера, моћи тачно да одредимо локацију места на мрежи на којима постоји проблем с губљењем воде – објашњава директор Сианта и изражава захвалност, пре свега Развојној агенцији на томе што ће ово предузеће постало део овог пилот пројекта и томе бесплатно добило снимање, уз помоћ чега ће ЈКП „Елан“ успети да на минимум сведе губитке воде на водоводној мрежи у Ковачици.

Иначе, ЈКП „Елан“ је ковачичко јавно-комунално предузеће које се, осим дистрибуције воде, бави и управљањем пијацом, гробљима, али и одржавањем јавних површина на територији општине Ковачица, као и одржавањем јавних путева током зимске сезоне. Осим овим, актуелним пројектом снимања водоводне мреже, ово предузеће се током ове године бавило и успело завршити још један веома важан посао којим ће се олакшати управо одржавање водоводне мреже у Ковачици. У питању је замена старих вентила на мрежи, у шта је уложено 35 милиона динара, а чиме је исправљена грешка направљена када је мрежа грађена, када су вентили били закопани и тиме до сада били недоступни што је за последицу имало то да је цела Ковачица остајала без воде када се радило на водоводној мрежи. Новим вентилима је Ковачица подељена на четири дела тако да убудуће Ковачичани неће остајати без воде, бар већина њих, док се завршавају послови на одржавању мреже или поправка кварова.

  • Све ово води ономе што нас свакако и очекује у будућности, а то је замена водоводне мреже у Ковачици, пошто те ПВЦ цеви, које чине мрежу у овом месту, озбиљно губе на квалитету, постају крте што ће нам у наредним годинама бити озбиљан проблем и изазов са којим ћемо се морати суочити – додаје директор „Елана“.

А када је реч о овом типу комуналних предузећу, увек се поставља питање наплате услуга. Како нам наш саговорник открива, наплата је преко 90 посто, што он оцењује као изузетну наплату, посебно што је такво стање већ годинама уназад. ЈКП „Елан“ данас има 13 стално запослених, али по потреби ангажује и друга лица на привременим и повременим пословима. А како важан детаљ личне карте неког предузећа чини  опрема, ово питање није заобишло ни директора Сианту који је дипломатски одговорио да је стање по питању опреме „Елана“ шаренолико, али стабилно. Тако, на пример, ово предузеће има у свом возном парку и веома стара возила која се не могу ни регистровати, док са друге стране, опрема фабрике воде која је у Ковачици почела са радом пре више од године дана, међу најмодернијом је на свету. Директор Сианта, ипак, каже да је ово предузеће спремно да се, и кадровски и по питању опреме избори  са сваким проблемом, а у прилог томе најбоље говори задовољство грађана Ковачице услугама овог предузећа.

Поред фабрике воде, Ковачица има и постројење за прераду отпадних вода где највећи проблем представља то да у овом месту има тек пет до шест километара изграђене канализације. Управо канализација и даља изградња канализационе мреже представља оно чему ће ЈКП „Елан“ наредних година стремити, напомиње наш саговорник, али додаје и то да је за реализацију једног оваквог пројекта потребан новац, по неким проценама чак и до пет милиона евра, што је за општину попут Ковачице немогућа мисија. Упркос томе, директор Сианта се нада да ће за то потребних средстава бити, из неке донације или конкурса, а у чему предузеће, на чијем је он челу, свакако рачуна на подршку локалне самоуправе са којом је сарадња увек на потребном нивоу, а посебно од 2016. године када је наш саговорник, на позив  Милана Гарашевића, председника Општине Ковачица, по други пут у каријери, преузео одговорност за вођење ЈКП „Елан“.

И. Владан