С ПОНОСОМ... Драгана Митровић на отварању традиционалног фестивала

Куштиљ

Свечано отворен Војвођански фестивал фолклора и румунске музике

ГУЧА У КУШТИЉСКОМ СТИЛУ

• Заиста смо поносни на Куштиљ, али и на комплетну румунску заједницу, јер су успели да организују овако велики и значајан догађај за очување културне баштине, не само Куштиља и Вршца, већ и целе Србије – истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Синоћ је у Куштиљу свечано отворен Војвођански фестивал фолклора и румунске музике, који ће ове године окупити преко 1500 учесника.

Пред бројном публиком, Фестивал су званично отворили градоначелница Вршца Драгана Митровић и председник Националног савета румунске националне заједнице у Србији Даниел Магду.  Церемонији отварања присуствовали су и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Нинослав Јовановић, аташе амбасаде Републике Румуније у Београду Адриан Абрудан, новоименовани конзул Републике Румуније у Вршцу Даниел Бала, саветник у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине Адриан Борки, као и чланови Националног савета румунске националне заједнице.

„Град Вршац са поносом баштини своју мултиетничност, као и богату културу наших села. Управо због тога се трудимо и радимо на стварању бољих услова за живот у нашим насељеним местима. Улагали смо и улагаћемо увек у очување културе, али и инфраструктуре у нашим селима и то ће остати један од наших приоритета. Управо ову бину на којој се одржава фестивал, Град Вршац је изградио  пре две године, а преко хиљаду учесника, међу којима је огроман број младих, најбољи су показатељ да смо на добром путу и да улагање у развој села мора остати приоритет. Заиста смо поносни на Куштиљ, али и на комплетну румунску заједницу, јер су успели да организују овако велики и значајан догађај за очување културне баштине, не само Куштиља и Вршца, већ и целе Србије“ истакла је градоначелница Драгана Митровић у свом обраћању приликом отварања фестивала.

Током прве вечери програма поред домаћина КУД-а „Михај Еминеску“ из Куштиља, наступило је још 15 румунских ансамбала из целе Војводине, током вечерашњег програма наступиће чак 44 солиста, док је последње вече, у недељу, резервисано за традиционалне румунске фанфаре.

Домаћин овогодишњег фестивала у Куштиљу био је Виорел Балађан, председник Савета месне заједнице Куштиљ који, са својим сарадницима,  заслужује све похвале за организацију овог фестивала румунског фолклора и музике.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.