Бела Црква

Свечано обележен Дан ослобођења у Другом светском рату

ВЕНЦИ КОЈИ ПОДСЕЋАЈУ И ОПОМИЊУ

• Бела Црква је била прво место у тадашњој држави које је ослобођено од фашистичке окупације

Данас је у Белој Цркви, као и претходних година, полагањем венаца на споменик Црвеноармејцима у Руском парку и споменик жртвама фашизма у Градском парку, обележен Дан ослобођења, 1. октобар 1944. године.

Виолета Симић, председница Општине Бела Црква, поздрављајући присутне, истакла је да „полажемо венце који нас подсећају, али и опомињу“.

„Представљам народ који је својим слободарским и антифашистичким опредељењем ушао у вечност. Посебно поштовање и лично искрено дивљење исказујем великом братском руском народу и представнику Амбасаде Руске Федерације у Београду, Денису Круглову, који је данас са нама. Опростити, али не заборавити“, напоменула је Виолета Симић.

Узвраћајући, Денис Круглов је подсетио на историјску чињеницу да је Бела Црква прво ослобођено место у тадашњој држави, одакле је „почела наша заједничка акција против фашистичких снага и ми смо заједно остварили велику победу“.

„Амбасада Руске федерације увек ће подржавати очување наше културно историјске баштине, а преко заједничког културно-историјског наслеђа идемо даље и градимо наше добре билатералне односе“ , рекао је Круглов, који је искористио прилику и да се захвали Владимиру Кастељанову, председнику Удружења „Руско –српског пријатељства“, као и СУБНОР-у Беле Цркве на онеговању заједничких вредности руског и српског народа.

Свечаном пријему на обележавању Дана ослобођења, поред представника Амбасаде Русије,  присуствовали су представници Војске Србије, СУБНОР-а АП Војводине, као и других удружења и организација.

Сем Виолете Симић, председнице општине, венце на споменике Црвеноармејцима и жртвама фашизма положили су и Марјан Алексић, председник СО Бела Црква, представници Војске Србије и Министарства одбране, представници СУБНОР-а Војводине, Беле Цркве, Вршца, Кикинде, чланови Удружења „Руско-српског пријатељства“, ученици и професори Теехничке школе која носи име народног хероја Саве Мунћана…

(Фото: БЦ инфо)