КВАЛИТЕТ ВОДЕ ВРХУНСКИ... Александар Радуловић

Разговор с поводом

Александар Радуловић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ Панчево

СКРОБАРА, ПА  БАНАТСКО НОВО СЕЛО И ОНДА…

• „Водовод“ тренутно ради на замени цевовода на централном градском тргу, а до краја године ће се радити на водоводној мрежи у Скробари, као и на канализацији у Шарпланинској улици
• Пројекат за изградњу водовода до Банатског Новог Села је готов, сада треба обезбедити средства

Ових дана централни градски трг у Панчеву је претворен у градилиште, а у радовима учествује готово свако градско јавно-комунално предузеће које на том месту има инсталације. Шта панчевачки „Водовод“ ради на тој локацији, али и о неким другим предстојећим пројектима разговарали смо са директором овог предузећа Александром Радуловићем.

  • Што се „Водовода“ тиче, актуелни су радови на реконструкцији Његошеве улице и Трга Краља Петра I, у оквиру којих ћемо ми заменити око 600 метара цевног материјала у систему водоводне мреже, као и фекалне и кишне канализације као део посла одржавања наше мреже а како би се омогућило да се уреди горњи слој улице, плочник и пешачка стаза, која ће бити намењена само за пешаке. А како су ово радови у центру града, захтевају посебну опрезност због великог броја инсталација свих врста што може представљати извор проблема код нашег дела посла обнове цеви. Вредност ове инвестиције је 20 милиона динара са ПДВ-ом, у оквиру чега обнову кишне канализације финансира Град Панчево, а за остатак радова средства је обезбедио „Водовод“ из сопствених прихода – напомиње директор Радуловић и додаје да поред ових радова, „Водовод“ има још и две раније уговорене инвестиције чија реализација треба да крене ових дана. То су радови на другој фази изградње водоводне мреже у насељу Скробара, чиме ће се завршити водоводна мрежа у овом делу града, што је посао вредан 15 милиона динара, а који подразумева постављање око 3,5 километара водовода. Други посао је изградња фекалне канализације у Шарпланинској улици чија вредност је 24 милиона динара.
РАДОВИ У ТОКУ… Његошева улица данас
  • Обе ове инвестиције финансирају Град Панчево и АП Војводина, у једнаким износима. Имамо ту срећу да смо добили средства за ове пројекте тако да ће, у овој првој фази бити изграђено око 700 метара канализационе мреже, од црпне станице дуж Шарпланинском улицом, а касније ће се ови радови наставити даље. Очекујемо да ће се радови на оба ова пројекта завршити до краја године пошто је уговорени рок за њихову реализацију 60 дана.

Поред ових инвестиција, „Водовод“ се и ове године бави и редовним пословима на припремама за наредну зимску сезону која због ниских температура и падавина може бити проблематична за нормално функционисање овог предузећа. Оно што ће у оквиру ових јесењих активности бити свакако урађено јесу и радови на реконструкцији филтерских поља на старој филтер станици, као и обнова филтерске испуне на новом филтеру, што су послови који због пандемије и ванредних услова које је она донела, није било могуће рализовати током пролећа.

  • Оно што нас посебно радује јесте то да је Град усвојио детаљни план регулације за изградњу водоводне мреже према Банатском Новом Селу. С обзиром да тај пројекат највећим делом финансира Немачка развојна банка KfW, нас очекује тежи део посла, а то је да обезбедимо средства која нису тако мала и износе око 1,1 милион евра. Надам се да ћемо уз помоћ Града и републичких власти изнаћи средства како би завршили овај посао чиме ће сва панчевачка насељена места, укључујући и Скробару и Стари Тамиш, имати приступ градском водоводу и да сви грађани имају исти стандард што се тиче водоснабдевања. Тиме ћемо решити све проблеме везане за воду, и квалитет и количину – каже Радуловић и посебно напомиње да, када је квалитет воде у питању, вода из панчевачког водовода на врхунском нивоу што, како каже, могу потврдити редовне контроле Завода за јавно здравље Панчево.

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево